Клек-арт с работата на Петър Коглер – Плъхове

Проектът Клек-арт на Института за съвременно изкуство-София е ново, особено изложбено пространство, което се намира на границата между улица и сграда – в едно софийско мазе. За модел е използван традиционният софийски клек-shop, характерен свидетел на икономическия и политически преход. Както и при това пазаруване, изложбите в Клек-арт изискват навеждане или приклякване, което символично може да се тълкува като знак за уважение и съучастие.

Задачата на проекта е да бъде постоянно присъстваща „точка” на съвременно изкуство в нашия град, с която се надяваме да свикнем. Клек-арт ще представя работи на български и международни художници, които максимално залагат на достъпна, отворена визуална комуникация.

Петер Коглер
(р. 1959) е сред най-успелите австрийски художници. Сред многото му участия във важни международни изложби са: Венецианско биенале, 1995 и documenta в Касел, 1992 и 1997. Той е познат на българската публика от 1999 г. с неговата специално направена работа за изложбата „Място-интерес” в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Плъхове” от 2006 г. е сложна компютърна анимация, базирана върху документално заснемане на бял лабораторен плъх. Видеоработата (3.35 мин., loop) е характерна за интереса на художника към преодоляване на границите между природно и изкуствено, за неговите изследвания на взаимоотношенията между пространството и движението.

откриване 25 юли, сряда, 21.00 часа, ул. Фр. Нансен 3

Сподели в: