"Клас" – за първи път на българска сцена

“Клас” – сценична адаптация и постановка Ивайло Христов, по сценария на едноименния филм на Илмар Рааг ще бъде в репертоара на Модерен театър в София, съобщиха оттам. Спектакълът се играе за първи път на българска сцена. Сценография и костюми – Мира Каланова. Музика – Петя Диманова. Участват – Искра Ангелова, Кристина Янева, Пламен Сираков, Тодор Близнаков и абсолвенти от класа на проф. Пламен Марков.

Спектакълът “Клас” е първият проект от програма “Стартът на младите”, който Модерен театър реализира като копродукция с НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”.
 
Илмар Рааг получава европейска и световна известност с едноименния си филм, създаден по действителен случай. "Клас" е филм за  проблемите в едно естонско училище, изобразяващ жестокия свят на подрастващите. Филм, получил множество европейски филмови награди, признат за най-добър европейски филм на фестивала в Карлови Вари, номиниран за "Оскар" за най-добър чуждестранен филм.

Животът на Йозеп не е разнообразен. Делничният ден е разделен на две части – в училище и вкъщи. За ученика от гимназията учебните занимания не са толкова лесни. Главата му е претъпкана не с произведенията на класиците или с безкрайните математически уравнения.

Класът е разделен на три – на момичета, момчета и една черна овца – Йозеп. Всеки ден той играе ролята на боксова круша, ритуал, който целият клас наблюдава и по времето на който нито един от зрителите не желае да вземе страната на крушата. Но веднъж и това се случва … Само у един човек думите “Ти си изрод!” включват механизма на здравия разум … Каспар безуспешно се опитва да му помогне, но сам застава до него.
Ако живееш в страх, не можеш да станеш такъв, какъвто би искал да бъдеш.
Ако се опитваш да станеш онова, което искаш да бъдеш, забравяйки страха – ти не си като като другите.
Ако не си като другите – ти не си нужен на обществото.
Ако постигаш цели, различни от целите на обществото, бъди сигурен – то ще те смачка.

Човешката жестокост и страдание са безпределни.
Толкова ли е безобразно и извратено обществото ни? До каква степен човек е нещастен в самотата си? Какво означава “синдром на тълпата”? Какво означава да бъдеш лидер и кой носи отговорност за нещастието? Какво е това “чест” и колко от нас могат да се похвалят, че я притежават?

Това съвсем не са всички въпроси. Съвсем не са …
"Напук на вас  няма да умра … няма да умра напук на вас….” Силна фраза, изключителна актьорска игра, интересен сюжет, плашещ със своята реалистичност и проблематичност.

Премиерните представления са на 11, 12, 17 и 19  декември на сцената на Учебния драматичен театър.

Сподели в: