Класически японски гравюри в НГЧИ

Национална галерия за чуждестранно изкуство съвместно с посолството на Япония в Република България и Японска фондация представят от 15 до 30 ноември 2007 г. – „Шараку – съвременни вариации на класически японски гравюри”.

Тошусай Шараку  е един от големите майстори на многоцветната гравюра върху дърво Укийо-е – най-разпространения и демократичен жанр в японската художествена култура през 18 век. В превод от японски Укийо-е означава „картина от плаващия свят”. Само за  10 месеца – от май 1794 година до февруари 1795 година, Шараку създава над 140 творби, които съставляват целокупното му творчество. Повечето от тях са портрети на актьори от популярния театър Кабуки; често тези гравюри са били използвани като плакати към театрални представления. Гравирал е и множество портрети на сумисти. По неизвестни причини след 1795 година художникът потъва в неизвестност и скоро  е забравен.

Около живота и творчеството на Шараку има  много загадки, легенди, дори спекулации. Вероятно това е дало повод на немския учен Юлиус Курт в началото на 20 век да  публикува статии за художника, които предизвикват шумен интерес, както в Европа, така и в Япония. Интригуващата личност на Шараку фокусира отново вниманието на художници и критици и довежда до преоценка на мястото му в културната традиция на Япония.
 
В изложбата „Шараку – съвременни вариации на класически японски гравюри” участват някои от най-известните автори на модерното японско изкуство. Чрез тях българската публика има възможност да се запознае със свободата и многообразието на художествени идеи, интерпретиращи класическите образци.
Експозицията включва три раздела:
„Репродукции от гравюри върху дърво на  Шараку”; „Шараку в графичното изкуство” и „Почит към Шараку”.
Тя може да бъде видяна всеки ден /без вторник/ от 11.00 до 18.30 часа.

Сподели в: