Класически шедьоври в първото издание на „Пиано Екстраваганца”

Рядко изпълнявани класически шедьоври ще звучат в първото издание на „Пиано Екстраваганца”

Перлата в премиум серията от роялите на Yamaha ще „запее” под пръстите на пианиста Людмил Ангелов

София, 26 септември 2011 – Ценителите на класическата музика се насладиха на забележителна програма от рядко изпълнявани произведения, чиито ноти са притежание само на частни колекции, в първото издание на фестивала „Пиано Екстраваганца”. Иницииран от световно признатия български пианист Людмил Ангелов, фестивалът ще срещне българската публика с известни чуждестранни изпълнители от 3 до 9 октомври във Военния клуб.
В първото си издание „Пиано Екстраваганца” ще представи 5 клавирни рецитала, 2 камерни концерта и една песенна вечер. Любителите на класиката ще чуят признати изпълнители от 7 държави – австрийският Artis Quartet, чийто цикъл концерти вече над 20 години е ежегодно събитие в емблематичната виенска зала Музикферайн; френските пианисти Пиер Реак и Раша Ародаки; немският пианист и основател на Фестивала за рядка клавирна музика в Хузум, Германия – Петер Фрунджиян; италианецът Карло Гранте – един от най-активно записващите съвременни пианисти, с над 50 компактдиска и огромен принос в популяризирането на по-неизвестни произведения; полският мецосопран Магдалена Иджик; бразилският пианист и композитор Артур Симиро; камерната българо-немска формация Trio Imàge (Гергана Гергова – цигулка, Томас Кауфман – виолончело, Павлин Нешев – пиано). В два от концертите публиката ще може да чуе и изпълнения на маестро Ангелов.
Главният акцент в програмата на фестивала е музиката за пиано, което, като най-универсален музикален инструмент, ще присъства във всички концерти. Специално за фестивала фондация „Америка за България” осигурява роял от премиум серията CFX на Yamaha. Инструментите от тази серия са разработвани в продължение на 19 години от най-опитните занаятчии и са тествани от най-придирчивите и изискващи пианисти, професори и технически специалисти в света. Всеки инструмент е изработен ръчно, с изключително внимание към детайла, и в ръцете на добър пианист „запява” с рядко чувана изразителност.
Освен музикалните пътешествия, фестивалът включва и съпътстваща програма от културен туризъм за чуждестранната публика. По този начин организаторите се стремят да направят преживяването за чуждестранните гости още по-пълно, представяйки богатото културно-историческото наследство и природните ценности на България
Фестивалът се организира от фондация „Пиано Екстраваганца”, Столична община и фондация „Америка за България”, под патронажа на Министерство на отбраната. Основна цел на „Пиано Екстраваганца” е възстановяването на световното музикално наследство чрез представянето на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика. Амбицията на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегодно музикално събитие в София, което да привлече българска и международна публика от ценители на подобен репертоар, представяйки една уникална по характера си програма от концерти.
    Абонаменти и билети за фестивала могат да бъдат закупени на касата на Кантус Фирмус в НДК.

Програма:

3 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Пиер Реак
Произведения на Ш.В.Алкан и Х.Берлиоз-Ф.Лист.

4 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Артур Симиро
Произведения на Ф.Лист-К.Таузиг, К.Таузиг, A.Страдал, Е.Вила-Лобос, Б.Итибере да Куня, Ж.Барозо Нето, Д.Серво, А.Симиро.

5 октомври 2011, 19.30 ч.: Камерен концерт – Трио Имаж
Произведения на Ф.Мартен, Л.Буланже, Д.Шостакович, А.Пиацола, Х.Турина.

6 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Карло Гранте
Произведения на Ф.Лист, Ф.Шопен-Л.Годовски, Ф.Лист-Ф.Бузони.

7 октомври 2011, 19.30 ч.: Песенна вечер – Магдалена Иджик, мецосопран и Людмил Ангелов, пиано
Произведения на К.Гуаставино.

8 октомври 2011, 19.30 ч.: Клавирен рецитал – Петер Фрунджиян
Произведения на А. фон Цемлински, Е.В.Корнголд, Ф.Шопен-Л.Годовски, Й.Л.Бентцон, Дж.Филд-И.Фридман, И.Фридман, Й.Щраус-И.Фридман.

9 октомври 2011, 11.30 ч.: Клавирен рецитал – Раша Ародаки
Произведения на Д. Скарлати, Ж-Ф. Рамо, Г.Ф.Хендел.

9 октомври 2011, 19.30 ч.: Камерен концерт – Артис-Квартет и Людмил Ангелов, пиано
Произведения на А. фон Цемлински и Ф.Шмит.

Сподели в: