Класическа музика в Златен цикъл на симфониците

"Златен цикъл на симфониците" започва на 28 септември 2007г. с "Дон Кихот" на Рихард Щраус и "Пролетно тайнство" на Игор Стравински. Сред любителите на класическото изкуство с това название се представят концертните изяви на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Това събитие се свързва с високо художествено майсторство, творчески размах и професионализъм. За първи път тази година публиката може сама да състави своя абонаментен цикъл с 6 концерта по избор от целия сезон. Тези, които купят своята карта до 18 октомври, ще получат бонус от БНР – покани за още 3 концерта, организирани от медията. На 27 септември Симфоничният оркестър на БНР ще въвлече младата си публика в истинско музикално приключение с открита репетиция в студио 1 на БНР.
 
В първият от серията образователни концерти, най-младите слушатели ще видят "Дон Кихот", под палката на главния диригент маестро Росен Миланов и с участието на Радиооркстъра и солистите Христо Танев и Петя Иванова. Любителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на емблематични произведения, изпълнени от световни музиканти в насрочените 12 концерта. Специален акцент в предстоящият "Златен цикъл на симфониците" е гостуването на Пламена Мангова – пианистката, спечелила най-високото отличие за България на най-престижния световен конкурс за изпълнители – Кралица Елизабет" в Брюксел.

Сред гостите на цикъла са и американския тромбонист Ницан Харос, японската пианистка Фумие Фукуи, младите перкусионисти Свет Стоянов и Джеймс Дийц, пианистките Анна Стойчева и Лора Чекоратова и цигуларката Лия Петрова. Сред гост-диригентите са Емил Табаков, Васил Казанджиев, Марк Кадин (Русия).

Сподели в: