Класическа буржоазна сватба в театър "София"

Какво е необходимо за една класическа сватба? Булка, младоженец, роднини, приятели. Сватбена трапеза – с добра храна и много вино. Речи, спомени и бурни танци. Дотук добре, докато не споменем, че става дума за пиеса на Бертолд Брехт. Премиерата на спектакъла "Сватбата на дребния буржоа" в Театър "София" се състоя на 16 май в препълнен салон с очарована, удивена и често избухваща в смях публика.

"Спектакълът е изграден с нежно славянско намигване към брехтовата методология" – обяснява Богдана Костуркова – драматург на Театър "София". Режисьорът Петринел Гочев споделя, че Брехт пише пиесата на 21-годишна възраст. Въпреки този факт той подхожда към режисурата на "Сватбата" в стила на брехтовата късна драматургия, като заедно с това я вкарва в нови, по-компактни форми, подобни на чеховите пиеси.

Резултатът е удивилелно представление – като акто актьорска игра, сценография, режисура, хореография дори (танц с костюм на закачалка, с една огненочервена испанска пола и едно сако за двама). В продължение на 1 час и 40 минути 9-те актьора се впускат в игра с непредвидим край – трудоемка, с много хъс, сласт, страст, похот и пот. Полюсните емоции и еднаквите реплики, казани по няколко начина, целят смъкването на маските и етикетите.

Долу фалша и лицеремието! Да живеят играта, бурната радост и любовта! Може би има рецепта за класическа сватба, но тази е в стила на театралния реформатор Брехт. Заслугата е на

творческия екип:
режисьор: Петринел Гочев
сценография: Юлияна Войкова- Найман
Фотограф и художник на плаката: Гергана Змийчарова

актьорите:
Николай Върбанов – бащата на булката,
Симона Халачева – майката на младоженеца,
Невена Калудова – булката,
Лора Мутишева – сестра й,
Юлиян Рачков – младоженецът
Николай Димитров – приятелят му,
Силвия Петкова – жената,
Росен Белов – мъжът й,
Юли Малинов – младият мъж.

Следващите представления на "Сватбата на дребния буржоа" в Театър "София" са на:
 19 май, понеделник, 19.00 ч.
 27 май, вторник, 19.00 ч.
   4 юни, сряда, 19.00 ч.
 13 юни, петък, 19.00 ч.

Прочетете още:
Програмата на Театър "София" през май

Сподели в: