Клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще изнесе концерт в София

Едно от най-успешните клавирни дуа – Аглика Генова и Любен Димитров ще гостува на 39-я международен фестивал “Софийски музикални седмици”. Концертът им е на 23 юни  2008 г. от 19 часа в Голяма зала “България”. Те ще изпълнят  творби от Моцарт, Брамс,  Лист и Равел.

Две ярки индивидуалности на виртуозни изпълнители свързват живота си не само на сцената, за да постигнат “магичната синхронност” на “едно тяло с четири ръце” – както ги определя музикалната критика. Дуото е създадено през 1995 г. в Хановер и още през първите години от съществуването си спечелва всички авторитетни конкурси в тази категория – “Белини” в Италия (1995 г.), в Токио (1996 г.), Музикалния конкурс на ARD в Мюнхен (1996 г.) и “Мъри Драноф” в Маями – САЩ (1997 г.).

Концертите на младите виртуози Аглика Генова и Любен Димитров са високо ценени от публиката и предизвикват бурни овации. На двамата български музиканти се падна честта да открият Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити (САЩ) през 2002 г., където свирят на кристален роял “Зайлер”. Те са постоянни гости в големите концертни зали в Чикаго, Вашингтон, Токио, Рио де Жанейро, Пекин, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Дрезден, Щутгарт, Хановер, Виена, Брюксел, Рим, Киев и др.

Като солисти виртуозите свирят с радио оркестрите на Мюнхен, Хановер и Кайзерслаутерн, Филхармонията на Щутгарт, Северозападната германска филхармония, Симфоничния оркестър “Нов свят”, Симфоничния оркестър на Савана, Оркестъра на БНР, Камерен ансамбъл “Софийски солисти”, Софийската филхармония, Пекинската филхармония, Чешкия камерен оркестър, Московския симфоничен оркестър и Украинската национална филхармония.

Седем компактдиска на “Артистите на 2001” вече са издадени с етикета CPO Classic. Повечето от тях включват световните премиери на творби за две пиана от Шостакович, Йохан Кристиан Бах, Клементи, Панчо Владигеров и Касадесю.

Отскоро двамата са и асоциирани професори в Хановерската музикална академия, където ще обучават студенти. Аглика Генова обаче сподели, че концертната дейност за тях винаги е на първо място.

Сподели в: