Кичка Бодурова – 30 години хитове – концерт промоция

На 23 април 2013 г. в култовия столичен клуб „Найт флайт“ от 19:00 часа КИЧКА БОДУРОВА ще отбележи 30 години на сцена,информират от ПРофайл.Тя е една от най- обичаните български певици, изпяла неостаряващи мелодии като: „Обичам те майко, България“, „Големият час“, „Едно бузуки пее“, „У дома“, „Я, кажи ми, птицо бяла“, „Ваза с цветя“, „Вик за любов“, „Най-красивите очи“ и много други.
За юбилея музикална компания „БГ МЮЗИК КЪМПАНИ“ издава уникален троен компактдиск. Първите два са събрали подборка от златните хитове на звездата, а третият е антология от 123 песни, илюстриращи нейния творчески път. За първи път български поп изпълнител издава такава антология, а присъствието на толкова много популярни песни в него е прецедент дори и в световен мащаб. Медиен партньор на събитието е Българска национална телевизия.
Уникален е фактът, че на 23 април се навършва една година от смъртта на проф. Хачо Бояджиев. Заради огромното си приятелство с него, Кичка ще посвети концерта на човека, режисирал дебюта й в международния конкурс за изпълнители „Златния Орфей“. Организаторите ще поканят колеги и близки на знаменития режисьор и ще си спомнят за прекрасните мигове, изживени в неговата компания.
Невероятни дизайнерски тоалети и много изненади е подготвила за пореден път звездата, която не спира да концертира в цялата страна и да препълва залите. След огромния й успех на последните й турнета тя отново е готова за старт и да прегърне с песен своите почитатели.

Кичка Бодурова започва кариерата си в България, превръща се в звезда и в Гърция, за да се установи в Америка.
Родителите й купуват цигулка на 6-годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище „Христо Ботев” – гр. Бургас и го печели с песента „Жалба ми падна на сърце”,припомнят от ПРофайл.
Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав „Орфей” в родния си град, с който става лауреат на фестивала „Тракийска лира” – 1971 г. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира музиката. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио „Обектив” и е солистка на оркестър „Метроном”.
През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители
на фестивала „Златният Орфей”, където е удостоена с наградата на Община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечетление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва много песни в радио Берлин. Изпълнява няколко песни на немски език, които стават много популярни в ГДР – „Ven die erste liebe”, „Arcona” и др. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж, работи с Тина Търнър и други световни звезди.
До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестивала, на които печели награди: „Червеният карамфил” – Сочи `77 (трета награда), „Шлагерфестивал” – Дрезден `79 (трета награда), „Интерталант” – Чехословакия `79 (втора награда), най-добър глас на фестивала „Песни за морето” – Рощок `80. Почетен гост на фестивала „Олимп” в Гърция. През тези години значителна роля за успехите й има Зорница Попова, която създава много от хитовете в нейния репертоар.
В България я чува гръцки импресарио с песента „Историйо моя, грях мой” и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи с голямата звезда Дионисио и балет „Арабеск”. При това посещение се явява на конкурс на фирма „Колумбия” в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Германия, ЮАР, Русия, Унгария, Полша, Чехословакия, Великобритания, Австралия, между които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия. През 1990 г. получава „Златна плоча” от фирма „Балкантон” за реализирани над 450 000 копия на диск, продавани у нас и в чужбина.
От 1991 г. живее и работи в Съединените щати. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и др. Връща се за първи път в България през 1994 г., за да изнесе грандиозен рецитал на „Златен Орфей плюс”. След това телевизионния канал HBO снима неин рецитал в „La Strada”, а две години по-късно пее на сцената на „Hollywood Paledium”. От 2000 г. живее и работи постоянно в Лас Вегас, САЩ, но не забравя българските си фенове и всяка година се връща за няколко месеца в Бълария. Издава няколко успешни диска с любими песни на българската публика и прави концертни турнета в страната. Изнася рецитал на „Световната олимпиада по изкуствата” и става директор за България през 1998 г.
На 6 декември 2004 г. получава званието „Почетен гражданин на Бургас”. Печели наградата на публиката на фестивала „Бургас и морето“ през 2008 г. с песента „Помниш ли, море”. Лириката на композицията е написана от самата нея, както много други авторски песни. А специално за тази песен Кичка Бодурова казва „Това е моята изповед”.
Осъществява три зашеметяващи концерта в НДК, Зала 1 – през 2006 г., 2008 г., 2010 г., които зрителите наричаха „магия”.
Винаги търсеща различното, шоуто, Кичка Бодурова доказа, че е артист-изпълнител със свой почерк и невероятно присъствие на сцената.
През 2010 г. издава автобиографичната си кнга „Това съм аз”. За нея незабравимата режисьорка Васа Ганчева каза: „Забележително е, че пише най-малко за дългия низ от заслужени успехи и предпочита да изрази благодарността си и почитанието си към добрите жестове, подпомогнали пътя й. В книгата няма и грам бляскав звезден прах, самохвалство или
самовлюбеност. Хората я боготворят, слушат я със стиснати гърла и насълзени очи. Книгата е вулкан от емоции и откровения, описание на живот труден и борбен. На любов и страст, на безмерна радост и убийствена скръб.”
Кичка Бодурова записа със златни букви името си в историята на българската популярна музика, давайки живот на песни като „Обичам те, майко Българийо”, „У дома”, „Големият час” и др.
Любима певица е на вече три поколения българи,допълват от ПРофайл.

Сподели в: