Кирил Дончев е носител на Аскеер за цялостен принос в театралното изкуство

Композиторът Кирил Дончев е носител на Голямата награда за цялостен принос в театралното изкуство, съобщиха от пресцентъра на ТБА.
Кирил Дончев е излязъл от Българска държавна консерватория със специалност „цугтромбон”. Връщайки се в родния си град Бургас като диригент на духов оркестър, свързва съдбата си с театъра, като пише музиката за спектакъла на Леон Даниел „Сизиф и смъртта” от Робер Мерл.
 
Връзката е наистина съдбовна. Още същата 1962 година двамата работят вече за Военния театър в София. От 64 спектакъла, за които Кирил Дончев е писал музика в този театър, 30 са на режисьора Леон Даниел – един от режисьорите, чиито спектакли даваха тон за възхвала и за остра полемика, оставайки запечатани в съкровищницата на най-новата история на българския театър.

Колкото и значителна да е работата на Кирил Дончев за ТБА, трябва да признаем, че тя представлява само част от създаденото от него: музицирал е над 300 представления  за всички  театри в страната, близо 80 игрални и 30 документални филма.
Музиката като че ли сама идва при него. „Как точно става – не мога да кажа – споделя той. –  Сигурно някой, по някое време, отнякъде е поставял ръка на рамото ми и аз съм пишел –  къде по-добре, къде по-зле.”
 Кирил Дончев е изключително дисциплиниран работохолик с всестранни интереси и познания. Води го убеждението, че „за да си театрален и филмов композитор, трябва да умееш да работиш с различни стилове и похвати, от Бах до съвременна попмузика, от джаза до духовата музика, от народната музика през чалгата, защото не се знае какво ще му предложи материалът. Прилича на всеядност,  но не е, това е тип универсализъм.”

За щастие, и през този сезон съревнованието за номинации е между достойни кандидати, избрани от над 100 спектакъла от цялата страна.
 
НОМИНАЦИИ ЗА АСКЕЕР 2008
I. ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

1. Стоян Алексиев за ролята на Граф Шабелски в „Иванов” от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”
2. Цветан Алексиев за ролята на Сольоний в „Три сестри” от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян, Младежки театър „Николай Бинев”
3. Юрий Ангелов за ролята на Дукът на Милано в „Двамата веронци” от Уилям Шекспир, постановка Борислав Чакринов, Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас


II. ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

1. Вяра Коларова за ролята на Лорд в „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир, режисьор Мариус Куркински, Сатиричен театър „Алеко Константинов”
2. Жорета Николова за ролята на Бабакина в „Иванов” от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”
3. Снежина Петрова  за ролята на Дагни Юел в "Стриндберг в Дамаск" от Георги Тенев и Иван Добчев, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"

III. ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА
1. Елена Димитрова за ролята на Арма в „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”
2. Тигран Торосян за ролята на Алхонон в „Тайбеле и нейният демон” от Исаак Башевис Сингер и Ева Фридман, сценичен вариант и постановка Пламен Марков, Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора
3. Яна Титова за ролята на Ирина в „Три сестри” от А. П. Чехов, режисьор Крикор Азарян, Младежки театър „Николай Бинев”

IV. СЦЕНОГРАФИЯ

1. Владимир Славов за „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”
2. Мира Каланова за „Тайбеле и нейният демон” от Исаак Башевис Сингер и Ева Фридман, сценичен вариант и постановка Пламен Марков, Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора
3. Никола Тороманов за „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”

V. КОСТЮМОГРАФИЯ

1. Вечеслав Парапанов за „Двамата веронци” от Уилям Шекспир, постановка Борислав Чакринов, Драматичен театър „Адриана Будевска” – Бургас
2. Диана Добрева и Николина Богданова за „Макбет” от Уилям Шекспир, режисьор Диана Добрева, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян
3. Елена Иванова за „Идеалният мъж” от Оскар Уайлд, постановка Тиери Акур, Народен театър „Иван Вазов”

VI. ТЕАТРАЛНА  МУЗИКА

1. Асен Аврамов за „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”
2. Иван Драголов за „Вампир” от Антон Страшимиров, режисьор Георги Михалков, съвместна продукция на Драматично-куклен „Иван Димов” – Хасково и Нов драматичен театър „Сълза и смях”
3. Петя Диманова за „Макбет” от Уилям Шекспир, режисьор Диана Добрева, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян

VII. ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ
1. Атанас Атанасов за ролята на Eнрик Фонт в „Шведска защита” от Жорди Галсеран, режисьор Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”
2. Деян Донков за ролята на Иванов в „Иванов” от от А. П. Чехов, режисьор Маргарита Младенова, Народен театър „Иван Вазов”
3. Йосиф Шамли за ролята на Порфирий Петрович  в „Престъпление и наказание” по мотиви от едноименния роман на Ф. М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов”

VIII. ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ
1. Жорета Николова за ролята на Валентина във „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”
2. Мариана Жикич за ролята на Дора в „Сексуалните неврози на нашите родители” от Лукас Берфус, режисьор Николай Поляков, Общински театър „Възраждане”
3. Мария Каварджикова за ролята на Малама във „Вампир” от Антон Страшимиров, режисьор Георги Михалков, съвместна продукция на Драматично-куклен „Иван Димов” – Хасково и Нов драматичен театър „Сълза и смях”

IX. РЕЖИСУРА
1. Галин Стоев за „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, Театър 199 „Валентин Стойчев”
2. Лилия Абаджиева за „В очакване на Годо” от Самюел Бекет, Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов”
3. Явор Гърдев за „Валентинов ден” от Иван Вирипаев, Малък градски театър „Зад канала”

X. ПРЕДСТАВЛЕНИЕ
1. „Валентинов ден”
от Иван Вирипаев, режисьор Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала”
2. „Лазар и Иисус” по апокрифа на Емилиян Станев, авторски спектакъл на Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”
3. „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, режисьор Галин Стоев, Театър 199 „Валентин Стойчев”

XI. СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ
1. „Къщата на Съдията” от Димитър Динев, Бургтеатър –  Виена, Австрия, режисьор Никлаус Хелблинг
2. „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова,  Театър 199  “Валентин Стойчев”, режисьор Галин Стоев
3. „Стриндберг в Дамаск” от Георги Тенев  и  Иван Добчев,  Театрална работилница „Сфумато”, режисьор Иван Добче

Сподели в: