Кирилицата влиза в Европа

На 24 май областният управител Тодор Петков ще открие уникална изложба полиптих – "Кирилицата". Изложбата, посветена на Празника на славянската просвета и култура 24 май, е реализирана от тридесет от най- известните пловдивски художници. В Градската художествена Галерия ще бъдат експонирани 30 платна. Всяко от тях е с размери 50 / 50 см и използва за сюжетен център една от буквите в българската азбука. За българската азбука вече се говори по света и картините на пловдивските художници и дават лесно запомнящ се визуален образ. По този начин Европа ще научи повече за България и за българите.

"Що се отнася до темата за кирилицата в Европа – нормално е. С членството си в Европейския съюз България се завърна в Европа. Завърна се не само с икономиката, не само с политическата система, не само с трансформацията, която направи прехода, но и със своята култура и духовност. Едно от нещата, които ни отличават от другите страни, е нашата азбука. България има световен принос, създавайки на своя територия преди повече от 1100 г. и сега "Кирилицата" триумфално се завръща в Европа. Има нещо символично в това, че, връщайки се в Европа, ние се завръщаме заедно с нашата азбука, която става третата официална азбука в ЕС", мотивира изборът на темата инициаторът Тодор Петков.

Изложбата ще бъде открита на 24 май в 12.30 ч. в Градската художествена галерия, а благословия ще й даде пловдивският митрополит Николай.

Припомням, че идеята възникна малко преди Коледа миналата година, когато художници от града на тепетата се събраха, за да рисуват заедно с пловдивчани Картината на Пловдив, която също е полиптих, но от 7 платна, толкова, колкото са буквите в думата "Пловдив".

„Кирилицата" нарисуваха художниците:
А – Михаела Иванова
Б – Станимир Видев
В -Маргарита Джарова
Г – Бисер Дамянов
Д – Венета Маринова
Е – Емилия Арабаджиева
Ж – Ицко Мазнев
З – Жорж Трак
И – Валери Ценов
Й – Матей Матеев
К – Ангел Гешев
Л – Недко Итинов
М – Георги Щърбев
Н – Никола Певичаров
О – Кольо Карамфилов
П – Васко Стоев
Р – Ангел Василев
С – Румен Жеков
Т – Ангел Китипов
У – Вълчан Петров
Ф – Румен Нечев
Х – Николай Няголов
Ц – Димитър Кирчев
Ч – Владо Генадиев
Ш – Атанас Хранов
Щ – Нели Ценова
Ъ – Николай Кучков
Ь – Ангел Пачаманов
Ю – Лили Кичукова
Я – Димитър Келбечев

Сподели в: