Кинофестивал „Късо съединение” за шести път в София

На 1 август стартира шестото издание на фестивала за късометражно кино „Късо съединение”. Филмите ще се прожектират в салоните на „Дома на киното” и „Евро синема” до 11 август. За втора поредна година фестивалът ще бъде открит със селекция от български късометражни филми, включваща 8 заглавия: Хипстър (режисьор: Адриана Кюлевчелиева), Цигарите (режисьор: Анна Николова), Линда (режисьор: Антония Милчева), Близо (режисьор: Даниел Симеонов), Влак № 2655 (режисьор: Милен Димитров по разказ на Владислав Христов), Всичко е свързано (режисьор: Огнян Костовски), Горе главите (режисьори:  Анна Илза Райчева и Адриана Кюлевчелиева) и Трамвай №10 – (режисьор: Деница Русева).

Един от акцентите на фестивала е омнибусът „24 вкуса от Неапол”. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

Джеймс Франко, Робърт Дауни-мл., Ейми Адамс, Робърт Патинсън, Сам Уортингтън, Майкъл Империоли се вихрят в „Любов и подозрение”. Пет истории, които разкриват пълната палитра на любовта, от най-красивите й и ярки цветове до най-мрачните и потискащи тонове. Животът на група младежи, които установяват, че трябва постоянно да воюват, за да спечелят битката с любовта.

Благодарение на Чешкия център в София и Чешкия филмов институт, зрителите ще могат да видят селекция с най-добрите чешки късометражни филми за последните две години, обединени в програмата „Чешко късо съединение”.

От Институт „Сервантес” пък са подбрали филмова програма посветена на Мадрид и озаглавена „Мадрид накратко”.

В програма „Световно късо съединение” ще бъдат представени премиерно късометражните филми на Джоуъл Шумахер „Мъжът в огледалото” и Игор Волошин „Атлантик”, както и звездните „В последния момент” с Бирол Юнел („Срещу стената”) и Лубна Азабал („Изгнаници”), „Залитане” с Гаел Гарсия Бернал и Емир Кустурица и „Добрият Бог и лошото куче” с Джеймс Русо и Том Сайзмор.

За любителите на източното кино е „Перлите на Далечния изток” представящ историите на седем виетнамки на различна възраст и от различни райони в страната. От малкото момиче, влюбено в сина на прислужницата си до властната моделиерка застанала шест пъти пред олтара и отново останала сама, през кратката авантюра на примерна съпруга със случаен фотограф и отчаяната актриса, която не може да преодолее старостта си и липсата на нови роли.

„Късо съединение” се организира от „Позор” с подкрепата на Чешкия център в София и Институт Сервантес – София.

Цялата програма на адрес:

http://www.pozorcompany.com/kuso_suedinenie_programa_2013.html

Сподели в: