Кинофестивалът за документални филми One World представи програмата си за есента

Програмата на Международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права в страната за 2008 г. продължава. Предстои от 16 до 21 октомври 2008 г. „Един свят” в Бургас. През декември в Пловдив също ще се появи новото и интересно културно събитие, чиито първи стъпки си заслужава да бъдат подкрепени.

Информационната кампания за човешките права „Един свят” тече през цялата година. На 15 октомври 2008 г. сряда „Къщата за човешки права” представя прожекция на филма „Цветът на усмивките” в Чешки център в София от 18 часа. Това е документален филм, разкриващ света на група деца, лишени от родителски грижи от Оздравително училище, на възраст от 7 до 13 години. Те са заснети по време на първия им летен лагер на море в с. Българево. Авторите на филма са искали да избягат от стандартната репортажна форма, разказваща за тежките условия, при които живеят децата от домовете.

„Всички сме чували за негативната страна от живота им, но много често сякаш забравяме, че те са деца като всички останали със своите мечти и страхове, а основното нещо, от което имат нужда е приятелско рамо и съвет. Ние се опитахме да бъдем не техни възпитатели, а техни пораснали приятели. С помощта на средствата на изкуството и игри на Въображение искахме да надникнем под повърхността. Да покажем колко малко е необходимо понякога, за да се предизвика усмивка върху детското личице.”, разказва Антоанета Костова, режисьор на премиерния за България и света документален филм. След прожекцията съвместно с Червената къща организираме дискусия: Изоставени ли са децата ни?

Поредицата от събития Един свят се случват благодарение на създателите на фестивала от Прага, Чехия – фондацията „Хора в нужда” и най-вече невероятният Игор Блазевич – директор на организацията.
От 10 години Игор с екипа си селектират силни и провокативни филми от цял свят, които са като огледало на всичко, което се случва на политическата, икономическа, социална и културна сцена на света. Документалните продукции предлагат различен поглед върху проблемите на цивилизацията ни, от този на масмедиите. Те повдигат завесата на мълчанието по глобални и локални въпроси. Но най-вече вдъхновяват и предизвикват зрителите да разберат повече за правата си и да ги отстояват. „Един свят” отваря очите за истината. А нашите очи в България е крайно време някой да ги ококори.

 „Ние вярваме, че е наше задължение да допренесем с каквото можем човечеството да живее свободно и да просперира”, обяснява Игор Блазевич.

Един от въпросите, които му зададохме, беше какво конкретно в социалната сфера е постигнал фестивалът за 10 години. „Един от най-важните ни успехи е, че успяхме да влезнем в образованието и в момента повече от 2000 училища в Чехия използват филмите ни в обучение на гражданското общество, здравеопазването, мултикултурната толерантност. Благодарение на тези извънкласни занимания, Министерството на образованието от тази година въведе в задължителната програма на училищата, уроци с прожектиране на филми от младежката програма на фестивала. От друга страна за всички останали зрители филмите, дискусиите, материалите в медиите дават информация за това, как наистина стоят нещата в страната и света и ги вдъхновяват да защитават основните си права.”

Вацлав Хaвeл, бивш президент на Чехия, е патрон на фестивала и на откриването през 2008 г. каза:”За мен, фестивалът ЕДИН СВЯТ е незаменим, тъй като изнася на преден план различни свидетелства от цял свят, и ни кара да не бъдем себични и заинтересувани само от себе си, но да надникнем и да разберем усещанията на онези, които живеят в по-малко щастливите части на нашата планета. По този начин, ние поемаме отговорност за света и за бъдещето на всички хора, които живеят на тази планета.”

Сдружение "Къщата за човешки права"

Сподели в: