Кинопрожекция за националния празник на Китай

БНФ отбелязва националния празник на Китай на 1 октомври във филмотечно кино "Одеон" с прожекция на филма ЧЕРВЕНО СОРГО (Hong gao liang) Китай, 1987, 92 мин., реж. Чжан Имоу, по романите на Мо Ян "Червено сорго" и "Вино от сорго", с участието на Цун Ли, Цзян Вей, Тън Жуцзюн, Лю Цзи, Цян Мин.

ЗЛАТНА МЕЧКА, Берлин, 1988
Дванадесетте години на ХХ век. Прекрасна млада жена е продадена за съпруга на богат възрастен мъж. На път за своя жених тя се влюбва в носача на носилката й – Ю, който я защищава от нападение. В деня на сватбата "младоженецът" тайнствено изчезва. Младата "вдовица" наследява предприятието му и се омъжва за Ю. Скоро японците нападат страната. За да сплашат хората, те по най-жесток начин убиват пред очите им китайски патриоти. Загива и жената на Ю. Той и верните му другари влизат в кървав бой  с нашествениците

"В този филм червеният цвят е широко използван, не само в заглавието. Има червен залез и червени дрехи,  лее се кръв и червено вино. В Китай този цвят е символ на сила, на жизненост, използва се при сватба и други щастливи поводи. Но и кръвта, тоест смъртта, също е обагрена в червено – нали е тясно преплетена с живота. Филм за силата на народа, за жизнеността на селяните – това е "Червено сорго". Не, това не е филм за съпротивителната война срещу японската агресия, а за силата на живота. Поне такъв е режисьорският замисъл."
                                                                                                                                                                           Чжан Имоу

Сподели в: