Киномани с шанс да са жури на фестивала във Венеция

27 почитатели на киното от цяла Европа на възраст между 18 и 25 години ще получат покана от Европа Синемас и програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori) за участие в предстоящото 67-мо издание на най-стария кинофестивал в света през септември 2010 година.

България ще предложи трима кандидати за Журито на киноманите. Те ще бъдат избрани сред младите зрители, които посещават прожекциите на програмата „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното. Тази програма се създаде през есента на 2009 г. с подкрепата на програма „Култура” на Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас и продължава с пълна пара през цялата 2010 г. Целта е да се прожектират избрани европейски и български филми пред младежка аудитория. Повечето от прожекциите се представят от изявени кинопрофесионалисти, а след прожекциите има разговор с публиката. Студентите и учениците влизат безплатно в киносалона. СФФУ има две издания през 2010 – „Програма Европа” (всеки понеделник), в която се представят основно съвременни европейски и няколко класически български филми, и „Десетилетие на българското кино” (всяка сряда), представяне на над 30 от най-успешните български игрални филми през изминалото десетилетие. Програмата се радва на сериозен интерес сред младите любители на киното в столицата. Над 500 зрители попълниха специална анкета, в която изразиха мнението си за програмата и предпочитанията си към типа филми, които ги интересуват. Всички те ще бъдат поканени да кандидатстват за излъчване на тримата кандидати на Дома на киното за Журито на киноманите във Венеция.

Европа Синемас е паневропейска верига от киносалони показващи предимно европейски филми и включва над 2000 екрана в повече от 800 кина в 476 града на 42 държави. Домът на киното е сред няколкото български киносалона, които членуват в организацията. През 2010 Европа Синемас избра Домът на киното да бъде сред киносалоните от цяла Европа, които да излъчат кандидати за участници в журито на „Venice Days”. Тримата млади киномани от България ще се включат в общия брой кандидати от избраните европейски киносалони на Европа Синемас, сред които ще бъде излъчено Журито на киноманите на Венецианските дни, състоящо се от 27 члена. Аудиторията на Дома на киното и по-специално общността „София Филм Фест за учащи” имат шанс да се докоснат до магията на един от най-авторитетните световни кинофестивали – Венецианския.

Участниците в журито ще получат акредитация със специален достъп до прожекциите на кино-форума, както и покриване на разходите им за път и нощувки.

Условия за кандидатстване:

1. Възраст между 18 и 25 години.
2. Посещение на прожекциите на „София Филм Фест за учащи” (програма „Европа” и Десетилетие на българското кино) в Дома на киното и попълнена анкетна карта.
3. Свободно владеене на английски език (четене, говорене, писане) за активно участие в обсъжданията на филмите.
4. CV (на английски език, с телефон и имейл за връзка) и снимка.
5. Мотивационно писмо (до 10 реда) защо кандидатът е подходящ за член на журито (на английски език).
6. Описание на 3 сцени от 3 европейски филма, гледани напоследък (на английски език, до 5 изречения за всяка сцена).

Избраните кандидати ще получат акредитация за фестивала във Венеция и приоритетен достъп до прожекциите. В замяна на това от тях се очаква да:

1. Изгледат всички филми от секцията Венецианските дни (Venice Days / Giornate Degli Autori) – около 15 на брой.
2. Да участват в обсъжданията с авторите на филмите.
3. Да се включат със свои публикации в специално създаден за събитието блог.
4. Да пишат ежедневни картички за уебсайтовете на Европа Синемас и медийните партньори.
5. Да наградят със специална грамота един от филмите от секцията Венецианските дни (Venice Days / Giornate Degli Autori). 

Всички детайли по документите, необходими за кандидатстване, може да получите в Дома на киното и в офиса на Арт Фест/София Филм Фест от 31 май и на сайта на София Филм Фест – www.siff.bg

Краен срок за подаване на документи – 14 юни! Одобрените 3-ма кандидати  за Журито на киноманите във Венеция ще бъдат обявени на 17 юни!

Документите се приемат в Дома на киното и в офиса на Арт Фест (пл. „България” 1, 16 етаж) и на имейл адреси: cinemahouse@sofiaiff.com и press@sofiaiff.com. Изпратените файлове адресирайте и до двата имейл адреса!

Сподели в: