Киномания 2007 през ноември

Световната кинопанорама Киномания 2007 тази година ще се завърти от 2 до 29 ноември в НДК, София. В рамките на почти един месец зрителите ще могат да видят 75 филма, 53 от които идват в България специално за събитието. По традиция фестивалът показва най-доброто за последната година от европейското, независимото американско и азиатското кино. Освен това са подбрани заглавия и сред новите български игрални и документални филми.

Двайсет и първото издание на Киномания 2007 ще бъде открито с Всекиму своето кино, един проект на фестивалния директор Жил Жакоб, специално създаден за юбилейното, 60-о издание в Кан тази година. Идеята компилира талантите на киноличности от различни култури и националности и представлява 33 фрагмента кино, всяко от които носи почерка на своя създател. Жакоб предлага на всеки от тях да изрази спонтанно вдъхновението, което намира в един киносалон. В проекта участват общо 35 режисьори от 25 страни, а сред по-известните имена са Биле Аугуст, Чън Кайгъ, братя Коен, Дейвид Кронънбърг, братя Дарден, Кен Лоуч, Андрей Кончаловски, Такеши Китано, Гюс ван Сант, Аки Каурисмаки, Ларс фон Трир, Вим Вендерс и други.

Сред премиерите една от най-очакваните е тази на мюзикъла Полет във Вселената на Джули Теймор. Филмът разказва за една англо-американска любов по време на виетнамската война в края на 60-те години. По увлекателен начин са съчетани анимация с елементи на мюзикъл, като през по-голямата част звучат едни от най-обичаните песни на Бийтълс.

Киномания ще представи и новата продукция Дневникът на една бавачка (The Nanny Diaries), който беше избран на венецианския фестивал тази година. Нейни създатели са тандемът от Американски разкош, а актьорският състав включва Скарлет Йохансон, Лора Лини, Пол Джамати. Историята проследява невероятните случки в живота на една американска колежанка, която, за да се издържа, става детегледачка при богато семейство в Ню Йорк.

Освен този филм българските зрители ще могат да видят и още една селекция от Венеция, последната работа на Питър Гринауей – Нощна стража на Рембранд. Британският режисьор предлага един свеж поглед към живота на гениалния художник.

Друг един режисьор, който е познат на българската публика с "Блясъкът на чистия ум", Мишел Гондри, ще бъде представен на фестивала с работата си миналата година – "Науката за съня". Участват Гаел Гарсия Бернал, който се влюбва в млада французойка (Шарлот Генсбур) и се опитва да я приобщи към чудатия свят на сънищата и собственото си въображение.

А за онези зрители, които обичат за кратко да населяват света на приказките и да си припомнят детските си фантазии, е мексиканският филм Лабиринтът на фавна, носител на няколко награди "Оскар" за 2006 г. Режисьор и продуцент е Гийермо дел Торо, а сюжетът се разгръща във фашистка Испания през 1944 г. Доведената дъщеря на безсърдечен военен търси красивото и доброто в своя въображаем свят.

В програмата на Киномания 2007 се класират и музикални филми, сред които е Фадо на режисьора Карлос Саура. Романтичният португалски вокален стил е представен от Каетано Велосо, Мариза, Лила Даунс, Чико Буарке. Включени са още и два филма, които ще бъдат показани в памет на големите кинотворци Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман.

Билетите за всички прожекции са с цени 7 лв. и 5 лв.

Сподели в: