Ким Монзò идва за премиерата на книгата „Размерите на трагедията“ в София

На 3 септември ще излезе книгата „Размерите на трагедията“ – една творба, едновременно смехотворна и трагична, парадоксална и жестока, но тъкмо затова особено необходима днес – автор е всепризнатият повелител на фарса Ким Монзò. През ноември миналата година „Колибри“ го представи на читателите със сборника разкази, озаглавен „Същината на нещата“. А през идния месец, на 13 септемви в Институт Сервантес, ще се състои среща-разговор с Ким Монзò, който гостува в София по покана на ИК „Колибри“.

Размерите на трагедията“ (превод: Елица Попова) е вторият роман на скандалния каталонски писател. Главният герой Рамон-Мария страда от аномалия – състояние на перманентна ерекция, което се оказва симптом на смъртоносна болест и ако в началото прилича на преимущество, впоследствие се превръща в трагедия. Чрез този сюрреалистичен разказ, мрачно преплитащ две съдби, Монзò идентифицира абсурда и присмеха като единствени средства за дистанциране от ужаса на ирационалното.

Ким Монзò е популярен като безспорен майстор на късия литературен жанр. Живее в Барселона, автор е на два романа и сборници с разкази, освен това е колумнист в най-големия каталонски вестник – „Ла Вангардия“. Българската публика вече познава света на Монзò – свят, където лиричното граничи с перверзното и параноичното.

На 13 септември ще се проведе среща с провокативния испански писател и неговото творчество. Предвижда се отворен разговор с публиката и безплатна прожекция на филма „Хиляда глупаци“ – адаптация по едноименната книга на Монзò. Режисьорът Вентура Понс вдъхва нов живот на петнадесетте разказа на писателя, опитали се „да обхванат и отразят необятната човешка глупост“. Понс изтъква, че за него е привилегия възможността да „преведе“ Монзò на езика на киното.

Ким Монзò е антиконформист, който владее късия разказ до съвършенство. Бунтар, който громи литературни норми и стереотипи. Носител е на множество отличия, сред които Наградата на град Барселона и Националната награда за литература. Хуморът му е колкото хаплив и циничен, толкова и горчив, при това бликащ от привидно тривиални ситуации. Неслучайно характерните му хрумвания се сдобиха с етикета „монзониани“. Критиката го поставя редом с Кафка, Борхес и Рабле

Ким Монзо е роден в Барселона през 1952 г. Той е от онези автори, чиито талантливи творби надмогват границите на местната слава. В качеството си на кореспондент на печатна медия през 70-те Монзо се сблъсква с човешките драми в Камбоджа, Източна Африка, Ирландия и Виетнам. През последните 50 години той бива свидетел и на изумителната ротация на режими в родната Испания. Смяната на занятия и съприкосновението с неоправдани страдания по цял свят обяснява трезвостта на преценките му за пороците, разяждащи съвременното общество. Сардоничният хумор и лаконичността са негова запазена марка. А безмилостната му откровеност не просто развенчава красивите житейски илюзии, но превръща книгите му в универсален пътеводител и ключ към потайностите на човешката природа.

Трийсетте разказа от сборника „Същината на нещата“ представляват набор от сюжети, оформящи перверзен ребус от чувства, действия и представи, ребус, в който границата между патологичното и рационалното е неопределима. „Размерите на трагедията“ е вторият роман на Монзо, потапящ ни в свят на социална изолация, враждебност и невъзможност за бягство от абсурда на ежедневието. И в разказите, и в романа героите на автора са самотници. Отчаяният копнеж за любов ги превръща в жертви на натрапчиви мисли, игри от лъжи и симулации или ги обрича на болест и лудост. В произведенията на Монзо сарказмът и парадоксът се очертават като единствени средства за еманципиране от болезнените очевидности, от безсмислието на живота и жестокостта.

Още от този автор:

Ким Монзò „Размерите на трагедията“ – откъс

Сподели в: