Кефер. Цветовете на Малката Ида

Издателство "Сиела", с подкрепата на асоциацията "Змеят и огледалото" издава продължението на известната от миналата година кибер-пънк сага "Кефер". Цветовете на малката Ида" на Милена Фучеджиева. 

Първото издание на Кефер доби неочаквана популярност сред читателска аудитория между 14 и 20 години. Преди една година, когато "Сиела" (те се ангажираха преди време и със сборника разкази на Милена Мучеджиева "НеХана") издадоха "Кефер" някои определиха резултата като "Алиса в страната на чудесата", писана под въздействието на амфетамини. Speed Alice, малката Ида, има невидим приятел – приказният герой Хръм. Той е жив и не много уверен в себе си, защото целият свят на приказките е безмилостно унищожаван от модерната цивилизация. всичко необичайно и вълшебно, което Хръм може да предложи на момиченцето, бледнее пред ежедневните чудовища, с които Ида е заобиколена в действителността. Действието тече едновременно в два свята, а на читателят е трудно да определи, кой е по-откачен. Съвременното ни глобализирано ежедневие или приказките.

Продължението на историята е стилизирано отново от дизайнерското студио МАД, редактор пак е Любен Дилов – син. Книжката съдържа откъси от три различни истории, оформени като "тетрадка за домашна работа" на Акако Мидори Гин – името, което малката Ида получава в края на миналогодишната история.
За модел на фотосесията Милена използва дъщеря си Радина на фона пищни лосанжелиски графити.

Авторът на корицата, Владимир Тодоров е един от най-известните съвременни български художници и илюстратори в САЩ. Има над 15 години в киното, като е работил за Амблимейшън, Уорнър Брадърс и Сони над проекти като "Стюарт Литъл", поредицата за Хари Потър, "Полярен експрес" и много други.

Милена Фуеджиева
се занимава с писане и драматургия, от 1990 година живее в Лос Анжелис. Авторка на сборника с есета "Белият негър", "НеХана" – сборник с разкази и стихосбирката и фотоалбум – "Нощен проект". На български и английски са играни пиесите й "Дзен порно", "Криза в рая" и "Lovebox".

Любен Дилов-син освен всичките си останали битности на журналист, депутат и сценарист, през последните години се занимава със съвместни издателски проекти с издателство "Сиела" – "Единайсет дървени улици" на Иван Марков, проектите "Едно", "Недялко…" и "Троица" на Карбовски, "Нощен проект" за "Алтера" и други.

Още по темата

Сподели в: