Кейт Уинслет триумфира с "Оскар" за най-добра актриса

Почти без изненади преминаха 81- те награди "Оскар" в традиционния "Кодак Тиътър" в Холивуд. "Беднякът милионер" на Дани Бойл съвсем очаквано все 8 златни статуетки от общо десет номинации, включително за най- добър филм. Мики Рурк не успя да грабне наградата за най- добра мъжка роля, макар да му я предричаха, и "Оскар" – ът отиде в ръцете на Шон Пен, за когото това е втора награда. Пен взе приза за филма "Milk", в който играе Харви Милк, първият американски политик гей, който бива убит.

Кейт Уинслет отново бе сред най- развълнуваните призьори, след като грабна две награди "Златен глобус", дойде ред да вдигне и мечтания "Оскар" за ролята си на нацистки пазач в "лагерите на смъртта" във филма "Четецът". Британската актриса спечели наградата за най- добра актриса след цели 5 номинации за престижните награди. Любопитното е, че Уинслет спечели "Златен глобус" преди месец за същия филм, но в категория поддържаща роля.

Първата испанка, която гвзима "Оскар" за поддържаща роля е музата на Алмодовар- Пенелопе Круз. Тя грабна статуетката за филма на Уди Алън "Вики Кристина Барселона". Отново любопитното при нея е, че приятелят й Хавиер Бардем, с когото има романтична връзка, взе "Оскар" за същата категория през 2008г. за филма "Няма място за старите кучета".

Вторият актьор в историята на "Оскар"- ите с посмъртна награда за наистина страхотната му игра като Жокера в "Черният рицар", е починалият преди година Хийт Леджър. Припомняме, че през 2009г. той получи и "Златен глобус", и БАФТА за ролята си във филма на Кристофър Нолан. От Филмовата академия, която връчва "Оскар"- ите заявиха, че наградата ще бъде дадена на дъщерята на Леджър- Матилда при навършване на пълнолетие.

Българското име в цялото това съзвездие от актьори, режисьори и продуценти, е Антони Христов, който бе награден заедно с колегите си за анимационния филм "Wall-E", който спечели за най- добра анимация.

Големият победител на вечерта "Беднякът милионер" помогна на Дани Бойл да вземе първата си награда "Оскар" за режисьор. Призът за оригинален сценарий отиде при "Milk". Най- добър чуждестранен филм стана японският "Departures". "Странният случай с Бенджамин Бътън", макар и да не донесе златна статуетка на Брад Пит, се отличи в категориите визуални ефекти, грим, и арт режисура.

Останалите награди може да видите на сайта oscar.com

Премиера на "Странният случай на Бенджамин Бътън"

"Беднякът милионер" обра наградите на БАФТА

Сподели в: