Квартет “Тангуарда” с танцьорите Селине Руис и Дамиан Розентал ще видим в зала “България”

Те са виртуозни изпълнители. Те са лауреати на множество награди и отличия. Учили са в най-престижните музикални училища. Работили са с именити музиканти. Свирили са в най-известните зали като солисти с прочути оркестри. Имат значителен опит и репутация като изпълнители на класика, джаз и уърлд музика, но това което ги обединява е страстта им към аржентинското танго. Събират се в един от най-обещаващите танго квартети в Европа. Те са Тангуарда.

Квартетът изпълнява аржентинско танго в типичната за този жанр формация– пиано, бандонеон, цигулка, контрабас. Основан е в Холандия, където живеят и работят трима от членовете му, но всеки един от музикантите произхожда от различна страна в Европа.

Пианистката Мария Мартинова е родена в България и е завършила Музикалното училище във Варна, Julliard School в Ню Йорк, и Royal Academy of Music в Лондон. Тя е лауреат на множество престижни награди от България, Италия и Великобритания. Алексис Вайсенберг лично я избира за своя мастер клас, на който също е отличена с награда. Мария e многостранен изпълнител – солист на оркестър и камерен музикант, с класически или съвременен репертоар. Свирила е в редица големи концертни зали из цяла Европа. Работила е с някои от най-големите имена в съвременната танго музика. В момента работи с прочутия танго маестро Густаво Бейтелман в Консерваторията в Ротердам. Мария е известна на Европейската танго сцена и като пианист на Gran Orquesta Típica OTRA.

Бандонеонистът на квартета, Виле Хилтула, е роден във Финландия където завършва Академията Сибелиус и в последствие учи бандонеон и аржентинско танго в Ротердамската консерватория при Лео Вервелде, Виктор Вийена (бандонеонист на Gotan Project) и Густаво Бейтелман. Свирил е в няколко танго групи, сред които Orquesta Típica OTRA и Tangueros Polares, изявявал се е на 8-мия танго фестивал в Буенос Айрес и на най-известните сцени в аржентинската столица. През миналия сезон е солист на Ensemble Musiques Nouvelles в танго операта на Астор Пиацола, Maria de Buenos Aires. В момента работи съвместно с известния бандонеонист Карел Краайенхоф, член е на неговия Sexteto Canyengue, както и на Tangorama Tango Quartet.

Цигуларят Рафал Замбржицки-Пейн е роден в Полша. Той е победителят за 1996 в престижния конкурс на Би Би Си за млад музикант на годината. Учи в Yehudi Menuhin School и в Royal Northern College в Манчестър, и по-късно във Виена, като стипендиант в Herbert von Karajan Centre. Рафал е свирил с някои от най-големите класически оркестри във Великобритания, концертирал е из цяла Европа, САЩ и Южна Африка. Той изпълнява цигулковия концерт на Хачатурян по случай 100-годишнината на композитора заедно с Арменската филхармония. През 2004 Рафал става солист и концерт-майстор на известната немска формация за съвременна музика Ensemble Modern. Рафал свири на цигулка “Жан Батист Вийом” от 1844 г.

Контрабасистът на квартета, Матю Миджли е роден във Великобритания, където учи музика и композиция в Бирмингамския университет и контрабас в Royal Academy of Music в Лондон. През последнит 9 години е бил първи контрабас на редица известни оркестри, като European Youth Orchestra, Ню Йоркския филхармоничен оркестър, Щутгартския камерен оркестър и на Ротердамския филхармоничен оркестър.

Заедно с музикантите от Тангуарда в София пристига и нашумялата френско-аржентинска танцова двойка Селин Руис и Дамян Розентал за да представят в зала “България” уникален концерт посветен на танго нуево, музика и танц преплитащи страстта и магията на аржентинското танго с духа и ритъма на нашето съвремие.
Заповядайте 28 януари, София, зала “България”, 19.30 ч.

Концертът се организира от Студио ТангерИН и Джаzz+. Билетите са на цени между 25 и 40 лв. и са в продажба на касата на зала “България” и в мрежата Тикет Плюс (www.ticketplus.bg)

Сподели в: