Квартет Тангуарда с танцьорите Селин Руис и Дамян Розентал

Четиримата млади виртуози от Тангуарда, пристигат в София за да изнесат един уникален концерт посветен на танго нуево, “новото” съвременно танго, което води началото си от аржентинския композитор и бандонеонист Астор Пиацола. Това е музика, която израства от корените на традиционното аржентинско танго, черпейки от емоционалността и душевността му, но е стъпила здраво в настоящето, пресъздавайки темперамента на нашето време, ритъма и духа на модерния град.

Голяма част от произведенията, които ще представи Тангуарда, ще бъдат изпълнени за първи път на българска сцена. Освен добре познатите композиции на Пиацола Oblivion, Libertango, Adiós Noniño, Verano Porteño, българската публика ще чуе за първи път творби на други големи имена в съременното аржентинско танго като Густаво Бейтелман, Антонио Агри (цигуларят, работил дълги години с Пиацола), Соня Посети, Коко Нелегати и др.

Тангуарда е типичен квартет за аржентинско танго, основан в Холандия. Съставен е от музиканти от различни националности с утвърдена репутация като изпълнители не само на танго, но и на класическа, джаз и уърлд музика. Включва пианистката Мария Мартинова (България), бандонеониста Виле Хилтула (Финландия), цигуларя Рафал Замбржицки-Пейн (Полша) и контрабасиста Матю Миджли (Великобритания).

Концертът на Тангуарда ще бъде съпътстван от танцово шоу на нашумялата френско-аржентинска танго двойка, Селин Руис и Дамян Розентал, принадлежащи към най-новото поколение танцьори, чиито стил по аналогия с музиката, е известен като танго нуево. Еднакво известни като танцьори и преподаватели, Селин и Дамян често правят демонстрации и дават уроци в Латинска америка, Европа, САЩ и Азия и редовно са канени за участие от най-големите танго фестивали в света. Членове са на две танцови трупи, “All That Tango Dance Company” и "Compania Argentina”. През 2006 са поканени от известния френски акордеонист и бандонеонист (ученик и съратник на Пиацола) Ришар Галиано, да участват в заснемането на негов клип. Техният стил на танцуване съчетава традиционното танго със съременните танцови форми, фокусирайки върху изразните средства на тялото, играта с музиката и връзката между двойката по време на танца.

На 28 януари на сцената на зала ”България” танго нуево в музиката ще срещне танго нуево в танца. Една уникална среща на страстите, едно ново танго различно от тангото на нашите баби и дядовци.

Концертът се организира от Студио ТангерИН и Джаzz+.

Билети за концерта има на касата на зала “България”, в “Дюкян Меломан”, в супермаркети”Пикадили” и в системата на www.ticketplus.bg

Сподели в: