Квартет „Сезони” учи американци на българска фолклорна музика

Два концерта и майсторски клас изнесоха музикантите от родния мандолинен квартет „Сезони” в Америка. Поканата дойде от Майлс Кюсик – диригент на Kalamazoo Mandolin and Guitar Orchestra (KMGO) след като бил впечатлен от CD на квартета. В Югозападен Мичиган родните музиканти представиха 4 пиеси за мандолина – авторско дело на композитора Славчо Николов (китарист и един от авторите на музиката и текстовете на парчетата на рок бандата Б.Т.Р.). Музиканите представиха творби на български и чужди композитори. Специален подарък от България получи Кюсик – тамбура, на която преди това Славчо Николов изсвири „Билка” на Дико Илиев.

Евдокия Бобоцова и Йоана Димитрова – мандолини в „Сезони” проведоха майсторски клас за българска съвременна класическа и фолклорна музика. Музикантите представиха особеностите на звученето на българския фолклор във всички области на страната. Подробно беше разгледана и родната класическа музика в теория и практика. Обект на разучаване беше творбата на Славчо Николов „Приказка за Балкана”. Пиесата за две мандолини вече предизвика истински фурор сред немската и австрийската публика със своята мелодичност, хармония, виртуозност и истинско българско настроение. Произведението беше включено в програмата на студентите по мандолина в Германия.

Десетки благодарствени писма получиха българските изпълнители и организаторите на концерта. „Мисля, че те са най-добрият мандолинен квартет, който някога съм чувала – страхотни музиканти със зашеметяващ репертоар”, коментира представянето на „Сезони” концерт-майсторът на KMGO Джаки Зито. Родните музиканти вече получиха покана да бъдат специални гости на ежегодната конвенция за мандолинна музика през 2012 година в Минеаполис. Там квартетът ще изнесе няколко концерта и няколко майсторски класове за музика, базирана на българския фолкор.

Мандолинен квартет „Сезони” е една от малкото мандолинни формации в България с 15-годишна история на сцената. В сегашния състав са музикантите: Йоана Димитрова – мандолина, Евдокия Бобоцова – мандолина, Николай Петров – мандола и Славчо Николов – китара. „Сезони” участват в много национални и международни
фестивали на класическата и съвременната музика. Квартетът е носител на множество международни награди.

Сподели в: