"Квартал на тротоарите" започва с фото изложба

На 28 август, в 19 ч. в +Това, ще бъде открита изложба фотографии – част от проекта "Квартал на тротоарите". Експозицията ще продължи до 13 септември. Посетителите ще видят част от колекцията снимки на забавни, скандални, интересни, обувко-трошащи участнъци. Цялата колекция ще бъде достъпна на сайта на проекта.

Още за "Квартал на тротоарите":

“Виж сега, как е възможно това!” се чува постоянно из “Квартал на тротоарите”. И сякаш историята звучи познато за всеки един софийски тротоар, ако не беше всъщност голямата разлика – в “Квартал на тротоарите” хората обичат своите тротоари, защото те са произведения на изкуството. “Квартал на тротоарите” се превръща в една от най-големите атракции в София, която не съществува на друго място в Европа. Жителите чакат с нетърпение да се отвори нова дупка, за да попълнят колекцията с ново изкуство. Общината събира с удоволствие граждани, артисти, ентусиасти и активни възрастни хора, за да дискутират как може да изглежда реконструкцията на онзи участък на “Марин Дринов”. Туристите чакат с нетърпение да си направят снимка пред прозрачните плочки със стари монети. Когато обичаме нещо, полагаме грижи за него. А обичаме нещата, за които се грижим системно.

Проектът “Квартал на тротоарите” цели да обърне внимание на състоянието и възможностите за развитие, реновиране и декориране на тротоарите в РайонОборище”, София. Той се основава на проучване и съвместно създаване с активното участие на местните общности на атрактивни решения за дизайн и реконструкция на тротоари в лошо състояние в район Оборище в София и превръщането им от стандартна ремонтирана настилка за придвижване в интересна атракция, отразяваща типична културна характеристика на съответното място. Основният стремеж за създаване на проекта е подобряването на имиджа на столицата чрез възприемането на тротоарите като място с креативен потенциал, което да промени отношението към тях от страна на жителите на района и заедно с това да привлече интереса на голяма част от гражданите и посетителите на София.

Въпреки че са един от основните елементи на качеството на живот, в момента много от тротоарите в този централен за София район са разрушени, занемарени или неудобни за пешеходци и почти непреодолими за инвалиди и детски колички. На много места тророарите са подновени с нискокачествена настилка с лош външен вид, която отново се налага да бъде ремонтирана.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2014 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Прочетете още:
Цитати от Самюел Бекет и Пенчо Славейков грейват на билбордове в София

Сподели в: