Квантова физика в театрална пиеса – в бившето кино "Македония"

Само на 30-ти и 31-ви октомври (премиера) и  1, 2 ,6 ,7 ,8 ,9 ,11 и 15 ноември имате възможност да гледате, слушате и участвате в уникалната театрална “лекция” на тема квантова физика – „Времето на кварките“. Спектакълът ще има точно 10 представления в рамките на 15 дни и обещава да промени представите ни както за понятието „време“, така и за възможностите на съвременния театър.

Мястото е бившето киноМакедония“, ул. „Пиротска“ 5, София, а началният час – 20.00.

Режисьорът Гергана Димитрова и екипът й са убедени, че съвременната науката има нужда от популяризиране на достиженията си, а хората  – необходимост и право да знаят докъде е стигнало развитието й и накъде отива. Сцената, според авторите, е подходящо място за осъществяването на подобен диалог. Точно затова те ни канят на театър не къде да е, а в огромното празно пространство на бившето кино „Македония“, за да ни разкажат за понятието „време“ през очите на съвременната наука.

Някогашният кино-салон и прилежащите му коридори се оказват повече от подходящи, за да приютят всички находчиви обекти на сценографа Елена Шопова, демонстриращи различни научни хипотези и експерименти от света на квантовата физика. Основен водач из неговите дебри е физикът-експериментатор Ивайло Миленков, който, за целите на спектакъла, участва в радиоинтервю, водено в реално време от актьора Петър Мелтев. Включват се и два „кварка“, пресъздадени от танцьорите Ангелина Гаврилова и Нейтън Купър. За преживяване допринасят видеото, подготвено от Никола Налбантов, и музиката на Ивайло Миленков. По време на целия спектакъл публиката се движи свободно между отделните пространства, за да изучава и играе с инсталацията. По този начин неусетно, със своето присъствие и намеса, всъщност променя времето и пространството.

Дали „Времето на кварките“ ще е най-интригуващата лекция по физика, на която сте присъствали или пък ще е сред най-любопитните ви театрални преживявания – ще решите сами. Но не пропускайте тази възможност, защото, освен че ще е забавно, ще научите и отговорите на въпроси като: „може ли времето да бъде манипулирано и как?“ и „колко голяма е вероятността да имаме клонинг в някоя паралелна вселена?“.
 
***
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" е неправителствена организация, която се фокусира върху съвременното сценично изкуство, изследвайки съвременната драматургия и граничните театрални форми. От създаването си през 2007 г. ОСАИК работи за развитието на повече и по-качествено съвременно българско изкуство и култура, но също и за това да популяризира ролята на изкуството като политически и социален коректив.

Творечски колектив:
Идея и режисура: Гергана Димитрова
Концепция: Гергана Димитрова и Ивайло Миленков
Текст – импровизация по структура: Ивайло Миленков, Петър Мелтев
Сценография, костюми, обекти: Елена Шопова
Видео: Никола Налбантов
Музика: Ивайло Миленков
Участват: Ангелина Гаврилова (танцьор), Нейтън Купър (танцьор), Петър Мелтев (актьор), Ивайло Миленков (физик)
Асистент продукция: Лора Каравелова
Озвучаване:Ясен Тошев MULTISOUND
Kоординация: Катрин Хрусанова
ПР: Културна фондация А25
 
Билетите са в мрежата на Ticketstream и artPOINT (мол "София" на бул. Ал.Стамболийски).

Цена: 10/8 лв. (намаление за ученици и групи над 5 човека)
 
Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Сподели в: