„Като пристигнеш, обади се“ – Кристин Димитрова

На 2 ноември ще излезе третата книга с разкази на Кристин Димитрова – „Като пристигнеш, обади се“.

Както и в предишните две – „Любов и смърт под кривите круши“ и „Тайният път на мастилото“ – и тук разказите са 21. Независимо от заглавието, пътуването рядко е на преден план. Но дори когато не пътуват физически, героите са на някакво пътешествие – предстои им промяна, осъзнаване, спасителни действия, отмъщение, приемане на новото или… смърт. Сред тях има влюбени и развеждащи се, офис лъвове и безработни, умиращи и започващи живота си. Светът около тях е разместен и хаотичен – близките им са емигранти, приятелите им са чужденци, децата им следват из Европа, родителите им са избягали по други държави, културата им е глобализирана, телевизията и интернет са новият им дом.

Разкази и стихове на Кристин са преведени в 35 страни. Тя безспорно е най-добрата българска разказвачка на кратки истории, в центъра на които са парадоксите, илюзиите, комичността и трагедиите, съпътстващи живота ни.

Кристин Димитрова пак ни изненадва с това, което умее до съвършенство – да поведе читателя през лабиринта на собственото му всекидневие и да го изведе в една непозната страна. Разказите балансират върху високо опънатото въже между хумора и драмата.

Героите в тях – обикновени хора, заседнали из плитчините на живота, ненадейно се изправят пред големите истини за себе си и тези наоколо. И тогава следва шанс за отмъщение, внезапна надежда за по-добър живот или възторжен прескок в отвъдното. Това е своеобразен епос за днешна България – за този наш хаотичен свят, пълен с неразчистени отношения и ненаказани престъпници, в който обаче достойнството понякога се оказва по-силно от страданието. В картите, които човек държи в ръце, винаги може да се окаже, че има скрит коз и той да донесе победата.

Сподели в: