Катерина Медичи – жената от плът и кръв отвъд легендата

„Ентусиаст“ публикува интригуваща и провокативна книга за една от най-противоречивите кралици в историята на Франция

След успеха на един от най-вълнуващите исторически трилъри – „Тайната на Тюдорите“ в началото на месец октомври издателство „Ентусиаст“ публикува втори роман от Кристъфър Гортнър – „Признанията на Катерина Медичи“. Авторът, който доказа таланта си с нетрадиционния подход при представянето на династията на Тюдорите, пише също толкова завладяващо и в традиционно историческия жанр, към който принадлежи романът „Признанията на Катерина Медичи“. Книгата е не само вълнуващ разказ за една жена, превърнала се в легенда, но и разкрива много непознати факти за най-противоречивата кралица в историята на Франция. Авторът развенчава историческия мит за властолюбието на Катерина Медичи и разкрива трагичната ѝ любов с протестанта Колини.

Италианка по произход, Катерина е последната законна наследница на рода Медичи, съвременница на Елизабет и свекърва на Мария Стюарт, шотландската кралица. Тя остава вдовица с малки деца и се изправя пред един от най-жестоките конфликти на времето си, борейки се да спаси Франция и династията си от унищожение. Акцентът на романа е върху живота на Катерина във Франция, която тя обича като своя родина, върху способността на едно момиче да се задържи в двора сред клюки и присмехулни погледи, за една жена, която посвещава живота си на опазването на трона за своите синове.

Книгата започва с детството на малката Катерина в Италия, която, като богата наследница на голям род, трябва да последва съдбата на почти всички кралици. След кратък престой при монахините, тя трябва да напусне Флоренция и да стане жена на френския престолонаследник Анри ІІ. Катерина ражда десет деца – трима крале: Франсоа ІІ, Шарл ІХ и Анри ІІІ. Майка е и на не по-малко скандалната кралица Марго. Катерина е покровителка на Нострадамус, често се допитва и до личния си астролог, а самата тя също е притежавала ясновидска дарба.

В историята тя е обвинена в какво ли не – от убийството на собствения си син, до изтребването на хугенотите. Всъщност в книгата Катерина дори не знае за плана за клането през Вартоломеевата нощ. Подписва смъртната присъда на някои свои врагове, сред които и бившият ѝ любовник Колини – също протестант, но всичко е с цел да не се разгори конфликтът. Накрая умира удовлетворена, защото макар и прогонени от Париж, синът ѝ Анри ще се върне на трона.

За да обрисувам Катерина, трябваше да проникна отвъд историческия архетип на облечена в черно вдовица, постоянно съзаклятничеща с цел да твори зло. От нея, както и от съвременниците ѝ, са запазени достатъчно писма, за да запълнят томове. Освен това се консултирах с най-различни съвременни и исторически източници, за да разбера по-добре и нея, и времето, в което е живяла“ – споделя Гортнър.

За Кристъфър Гортнър

Кристъфър У. Гортнър получава магистърската си степен по творческо писане със специализация в историческите проучвания от Ню Колидж в Калифорния. Автор е на историческия роман „Последната кралица“, който до момента е преведен на дванайсет езика.

В момента работи по роман, посветен на ранните години от владичеството на Исабел Кастилска, както и върху поредица от загадки, в които действието се развива в Англия по времето на Тюдорите.

Израснал в Малага, Испания, Гортнър е наполовина испанец по произход и сега живее в Калифорния.

Повече информация за книгата на официалния сайт на автора: www.cwgortner.com.

Още от Кристъфър Гортнър

„Тайната на Тюдорите“

Очаквайте

„Обетът на кралицата“

Сподели в: