"Картини за всеки дом II" – изложба – базар

За втори път Галерия "Лоранъ" изпраща старата и посреща новата година с изложба – базар "Картини за всеки дом".

След лутане по неизбродените полета на културната ни памет екипът на галерията представя новите си открития:  ранните творби на проф. Борис Данков, монотипиите на Васил Евтимов, платната на Стоян Кирязов, непознати графики на акад. Светлин Русев.

В камерното пространство на художествения салон са подредени 99 картини от над 60 автора. Многообразието от техники, стилове и различните години, в които са работени творбите правят пъстрата експозиция особено интересна.

Най-ранната творба "Етюд" от Борис Михайлов рисувана в началото на 20 в. се предлага за 460 лв. Повече от век по-късно един от художниците на галерията, Иван Михайлов – Жани, оригинален съвременен наивист, рисува своята "Зима", която се предлага за 550 лв. На бял свят излиза и творба с прелюбопитна история. През 1987 г. известната българска колекционерка Юлия Качева – Теллалова, моли Генко Генков да рисува потрет по снимка. "Мъчителният" резултат е "Портрет на жена със забрадка" оценен на 590 лв. Под него в експозицията е окачен "Натюрморт", 1974 г. от Светлин Русев с цена 360 лв. На цени между 200 и 700 лв. могат да се закупят рисунки на Владимир Димитров – Майстора, Васил Стоилов, Илия Петров и Георги Павлов – Павлето.

Дори от ателието на Иван Кирков и най-страстният колекционер не може да се сдобие с маслено платно на цена от 999 лв. Жест на големия български художник към софийската публика са специалните цени на "Път" и "Кана". Асеновградският майстор е представен и с няколко рисунки – "изобразителни хрумвания" от по 150 лв. В подредбата на тапицираните с картини стени на галерията е спазван само един принцип, модерните творби да са отделени от класическите. Две от стените с класическо българско изкуство ни разкриват множество интересни автори. Маслени платна със средни и големи формати на Григор Ороски, Георги Златанов, Войн Захаренов, Цветана Костуркова, Никола Златев, Александра Мечкуевска и мн. други се предлагат на цени под 1000 лв.

С увереност, че в условията на криза най-добрата инвестиция е изкуството, галерията изкушава по-заможните ценители с "Композиция" на Георги Божилов Слона за 9 999 лв., два прекрасни пейзажа на Генко Генков за 4 600 и 5 600 лв., както и платното на Димитър Лалев "Благовещение", 1983 г. за 3 900 лв.

Изложбата "Картини за всеки дом" може да бъде видяна от 11 декември до 9 януари в галерия "Лоранъ" на ул. "Генерал Паренсов" 31.

Сподели в: