Картини за всеки дом“ в галерия „Лоранъ““

На 11 декември 2007 г. в галерия „Лоранъ” („Генерал Паренсов” №31) се открива изложбата „Картини за всеки дом”. В навечерието на коледните и новогодишни празници Галерия „Лоранъ” организира голям базар на произведения на изкуството. В двете зали на галерията са подредени 99 творби на цени от 99 до 999 лв.
 
Картини, графики и рисунки на Владимир Димитров – Майстора, Васил Иванов, Владимир Рилски, Никола Танев, Генко Генков, Мара Цончева, Иван Матеев, Иван Тричков, Никола Кожухаров, Христо Йончев – Крискарец, Цанко Панов, Стоимен Стоилов, Любен Диманов, Евгени Босяцки и много други художници от миналото и настоящето, могат да зарадват и най-критичния зрител. Произведенията са с разнообразна тематика и предлагат различни гледни точки към българската природа (морски, градски, архитектурни, планински пейзажи), към голото женско тяло, към жанра на портрета и натюрморта. Особен интерес предизвиква ескиза на Илия Петров изпълнен с майсторска лекота и пестеливост, без излишни движения на четката и натрупвания на боята. Акцент поставя и творбата на неговия съименник – Илия Бешков, който с виртуозната си линия и типичния си хумористичен рисунък прави точна характеристика на селската народопсихология в „Селска кръчма”. Не могат да бъдат подминати и лаконичните, но изящни рисунки на големия Васил Стоилов. За познавачите на българското изкуство ще е интересно да се срещнат с две ранни творби на Йоан Левиев от времето на неговото завършване на Академията (1959 г.). Жест към колекционерите е показването на акварела на Димитър Казаков – Нерон – „Маски”.

Съвременните автори
са представени от Долорес Дилова и Станимир Желев (художници, с които галерията работи), както и от  Кирил Майски, Тома Трифоновски, Христо Кърджилов и по-младите им колеги Валентин Георгиев и Петър Пиронков.
С тази изложба галерия „Лоранъ” разширява кръга си от приятели. Експозицията е изкушение за повече ценители на изкуството с творби достъпни за всеки. Оригиналните произведения от известни български художници, се предлагат със сертификати от Агенция за изкуство „Лоранъ”. За клиентите на галерията са предвидени и специални оферти.

Изложбата продължава до 12 януари 2008 г.

Сподели в: