Картини върху листа – изложба на Заза Акхметели

На 6 октомври от 18:00 ч. в галерия "Средец", бул. "Ал. Стамболийски" 17, ще бъде открита изложбата на Заза Акхметели – "Шепот на листа".

Заза Акхметели е роден през 1972 година в Тбилиси. Учи в художествено училище №2 „М. Тоидзе“ в Тбилиси от 1984 до 1987, а от 1988 до 1990 учи в гимназия за регулиране и монтаж на радиоапаратура. Като член на Клуба на младите рационализатори и изобретатели изучава електроника, занимава се рационализаци и изобретения – има патентова устройство за двигателостроенето през 2006 година, наред с това води занимания за деца по рисуване и електроника.

Пътешествал е и е пребивавал в Германия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Русия, Украйна, Турция, Испания, Франция. Пътуванията са извор на вдъхновение, стимул за нови търсения. Първото посещение на Заза в София през 2015 година води до идеята  да представи първата изложба на картини върху листа в столицата на България, която се подкрепя от Министерството на културата, Посолството на Грузия в София и МФ Св.Св. Кирил и Методий.

За рисуването на листа се вдъхновява, когато една сутрин вижда отражението на пейзажа зад себе си върху покрит с утринна роса лист. Това го кара да започне да разработва грунд за рисуване върху листа, което отнема повече от три години, докато е в Германия. Правилната обработка на листата отнема от три месеца до половин година. Заза Акхметели е интересен и самобитен художник, който дава втори шанс на листата.

Рисува своите картини върху тях и така те продължават съществуването си, превърнати в изкуство. А картините на Заза са като забавен, многоцветен, понякога носталгичен, друг път – ироничен калейдоскоп от късчета живот. Пейзажи, портрети, цветя и животни, любови и фантазии, пресъздадени върху изсъхналите листа на цветя и дървета, те нашепват деликатно и интригуващо своите истории. Рисува нещата така, както иска да ги види и се стреми да създава картини, които да удивляват и самия него.

Интервю с художника:
Заза Акхметели: Всяко листо ми подсказва какво да нарисувам върху него

Сподели в: