Карнавал на биоразнообразието по време на "Зелени дни"

Специален празник за децата на София организират от проект „За Балкана и хората“ по време на фестивала-изложение "Зелени дни" 2016. На 1 октомври (събота) от 11.00 часа в градината на Народния театър – пространството на бившия мавзолей очакваме всички малчугани, желаещи да дефилират в костюми на растителни или животински видове.

Поканени са птици, делфини, мечки, вълци, калинки и гущери, добре дошли са таралежи, пчели, щъркели и цветя. Единственото условие е „гостите“ да са наши видове – от флората и фауната на България, защото видове от други епохи и континенти няма да могат да участват в конкурса, но все пак ще могат да дефилират на сцената. В шарения детски празник могат да се включат децата от софийските детски градини, началните училищни класове, еко клубове, читалища, родителски кооперативи, както и индивидуални участници.

За участие се изпраща име на детската градина, училището, клуба към читалище или родителския кооператив; брой участници; с какво ще се включите в карнавала; име и телефон за обратна връзка на e-mail: petya@biodiversity.bg . Участници се набират до 28 септември. 

Специално жури ще връчи награди за най-ефектен костюм на диво растение или животно, срещащо се в България, за „най-зелен” костюм, за най-ефектно и артистично дефилиране и др. За победителите и за всички участници ще има награди, осигурени от организаторите и изложителите в рамките на „Зелени дни‘ 2016“.

Надяваме се Карнавалът на биоразбообразието да предизвика интереса на малки и големи за запознаване с различните обитатели, защото вярваме, че изграждането на самосъзнание и отговорност на опазването на околната среда започва от най-ранна възраст чрез различни форми на игри и забавленията и с участието на родители, възпитатели и приятелски кръг. Всички заедно, търсейки вдъхновение сред природата, в сайтове или енциклопедии, ще обсъждат, избират и изработят заедно своите карнавални костюми. Така с общи усилия Карнавалът ще се превърне в един чудесен празник за софийските деца, на който освен да се забавляват, ще научат и нещо повече за българската природа и за това как да я опазим.

Предвидени са и игри с публиката, свързани с българската природа, със зеления начин на живот, с ползата от рециклиране на отпадъците и др.

Сподели в: