Канзас идват за концерта си в България на 23 юни

Остават броени дни до първия концерт на легендарните Канзас в България. Класиците на рока идват у нас по покана на Болкан Ентертеймент и Z-Rock, с подкрепата на Honda. Концертът е на 23 юни 2008 г. от 20 часа в зала 1 на НДК – София.

Нетърпеливи да наваксат с темата България, Канзас дори ще дойдат ден по-рано. "Искаме да научим всичко са страната ви, да опитаме кухнята ви, да разгледаме София!,”  каза  китаристът и един от основателите на групата Рич Уилямс.

Въпреки че са едни от най-големите звезди на световната рок сцена от 70-те насам, те нямат почти никакви специални изисквания за престоя си у нас. Единственото, което рокерите са пожелали от организаторите, е да разполагат с достатъчно свободно време, за да разгледат столицата ни.

Какво да очакват феновете на концерта от бандата – само яки парчета от уникалната 35-годишна кариера на Канзас. Включително – вечния хит Dust In The Wind. Рич Уилямс и компания вероятно ще изсвирят и едно-единствено чуждо парче и това е класиката на Бийтълс – Elеаnor Rugby. Музикантите споделят, че ливърпулската четворка винаги е била тяхно най-голямо вдъхновение и със сигурност е групата, оказала най-силно влияние върху развитието на звука им.

Култовата рок банда Канзас е създадена в Топека, щата Канзас през 1970 година. Основатели на групата са съучениците Кери Ливгрен (китари), Дейв Хоуп (бас) и Фил Еърт (барабани). През 1971 г. към тях се присъединява цигуларят Роби Щайнхард и момчетата се кръщават White Clover. Но след още една година отново се връщат на оригиналното Канзас, когато в бандата влизат вокалистът/кийбордист Стийв Уолш и китаристът Ричард Уилямс.

В този състав бандата прекарва ранните си години в неуморни турнета и желание да бъде забелязана. Първият едноименен запис е от 1974 г., а фен базата на рокерите расте толкова, че албумът им Masque от 1975 г. продава четвърт милион копия.

1976 г., Leftoverture вече ги изстрелва в звездната галактика. От този албум, който достига до ТОП 5 за албуми и продава над 3 милиона копия, е смазващият хит "Carry On Wayward Son".

Следващият албум "Point of Know Return" от 1977 г. е още по-успешен. От него излиза чудовищният хит "Dust in the Wind."

Последният им студиен албум е от 2000 г. – "Somewhere to Elsewhere". В него бандата се събира отново в оригинален състав.

Парчетата им владеят радиоефира и до днес. Много известни банди правят техни кавъри. В това число Скорпиънс (Dust in the Wind), Сара Брайтмън (Dust in the Wind), дори Рейдиохед (Street Spirit (Fade Out).

Тази година Канзас отново са на път с мащабно турне – с дати от началото на януари и чак до есента в Щатите и Европа. Ето какъв е планът за юни месец:

7 юни – Мадрид, Испания
8 юни – Барселона, Испания
10 юни – Улм, Германия
11 юни – Дармщадт, Германия
13 юни – Хомберг, Германия
14 юни – Прателн, Швейцария
15 юни – Ниймеген, Холандия
17 юни – Готенберг, Швеция
18 юни – Малмо, Швеция
19 юни – Зондерборг, Дания
23 юни – София, България
28 юни – Мъскигън, Мичигън, САЩ

Билетите за концерта на Канзас се продават на цени от 25 до 50 лева в билетния център на НДК и на сайта на eventim.bg, както и на касите им в цялата страна, включително във верига магазини Germanos и супермаркети Пикадили.

Сподели в: