"Камъкът на смъртта" от Луиз Пени

Инспектор Гамаш отново се впуска в разследване на мистериозен случай. Този път той ще разнищи тайната на "Камъкът на смъртта" – четвърта книга от криминалната поредица от Луиз Пени (издателство „Софтпрес"). А тя е  единствената в света писателка, петкратна носителка на литературната награда "Агата Кристи"!

Романът ни отвежда недалеч от идиличното селце Трите бора, в хижа „Маноар Белшас“, където главен инспектор Арман Гамаш се е отдал на заслужена почивка. Неочаквано ново убийство изисква експертната му намеса и фино познаване на човешката душа.

Разположена на брега на самотно езеро, насред дивия канадски лес, хижата е приютила не само брилянтния детектив от квебекската полиция и съпругата му, а и семейство Фини – заможна стара фамилия, чиито членове са колкото отблъскващи, толкова и интригуващи в своята противоречивост. Семейството крие повече тайни и изненади, отколкото инспекторът предполага.

Скоро безметежното спокойствие и палещата жега са прогонени от страховита лятна буря, която връхлита хижата и оставя след себе си труп. Странната смърт на изисканата и изтерзана Джулия Мартин – голямата дъщеря на семейство Фини, разбунва духовете в луксозната хижа и много скоро персоналът и гостите на „Белшас“ са въвлечени в разследване на убийство.

Случаят попада във вещите ръце на Арман Гамаш, който е решен да разплете мистерията с помощта на екипа си от млади специалисти. Стари тайни и ожесточени съперничества се пробуждат пред очите на полицаите, а хижата е пълна със заподозрени…

Откъс от книгата

За писателката:

Луиз Пени е единствената в света петкратна носителка на литературния приз „Агата Кристи“. Романите й са преведени на повече от трийсет езика и са издадени в многохилядни тиражи. Пени печели 11 литературни награди още с дебютния си роман „Убийството на художника“, а следващите книги от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш продължават традицията и носят на авторката нови призове.

Пени е едно от най-знаковите имена в жанра „уютно криминале“. За разлика от съспенс трилърите, където сексът и насилието са неизменна част от развитието на сюжета, в романите от този жанр фокусът попада върху идилични, затворени общества, интимно познаване на човешките отношения и изграждане на образи, които събуждат съпричастност и симпатия у читателя. Преводът на „Камъкът на смъртта“ е дело на Росица Тодорова, един от големите фенове на поредицата в България.

Инспектор Гамаш и екипът му, както и жителите на идиличното селце Трите бора, са герои, към които читателят се привързва и чувства все по-близки емоционално. Всяка следваща история се превръща в среща със стари приятели и оживена дискусия за тайните, скрити в най-дълбоките кътчета на сърцето. А Луиз Пени е умел познавач на мрака, който хората носят в душите си. Между двайсет и първата и трийсет и петата си година Пени страда от алкохолизъм. Днес тя счита отказа си от алкохола за свое най-голямо постижение и смята, че този труден период й е помогнал да напише поредицата за инспектор Гамаш.

„Героите ми никога не са чувствали нещо, което не съм изпитвала аз – споделя писателката. – Познавам ревността, огорчението, омразата към себе си и гнева. Преживяла съм ги.“

Още от Луиз Пени:
Разхлаждаме лятото с трилъра "Убийствено студена"

"Жестокият месец" – инспектор Гамаш във вихъра на разследването

"Убийството на художника" – истински криминален роман от Луиз Пени

Сподели в: