Кампанията "Сърфирам безопасно" продължава

Днес, 11 февруари, в Световния ден за Безопасен интернет, отново започна кампанията "Сърфирам безопасно". Инициатор е Фондация БГ Сайт. А тази година нейн съорганизатор и партньор е Британски съвет в България. На днешната пресконференция присъстваха Жюстин Томс от БГ САЙТ и Любов Костова от Британски съвет.

Започнала с насоченост към 6-10-годишните деца, кампанията постепенно общваща и гимназистите. Миналата година се провеждат серия от срещи в София и в страната с ученици от всички възрастови групи. Проведена анкета в 22 паралелки от 1 до 4 клас сочи, че 75% от учениците вече имат профил в някои от социалните мрежи

Тази пролет срещите в училищата ще продължат с прожектирането на филма на БГ Сайт "Сърфирам безопасно", озвучен от Виктория Керин, и с различни дискусии по темата.

Това е позитивна кампания, която няма за цел да всява страх от интернет, а да запознае най-младите потребители на мрежата с основите правила за безопасност и сигурност. Освен това другата нейна цел е да насочи към проблема вниманието на родителите и учителите, които не се чувстват подготвени да говорят за това с децата.

"Чрез филма и книжките, които подаряваме искаме да насърчим родители и учители да разговарят по тези много важни теми – за фиктивното влюбване, за приемането на непознати хора за приятели, което е в дъното на трафика на хора и др." – сподели Жюстин Томс.

На срещата беше поставен и много спорния въпрос за нарушаването на правилата на социалните мрежи и как със знанието на родителите децата им лъжат за истинската си възраст, за да се регистрират. Къде е решението? Разговорите продължават. Важното е директори, учители, родителски съвети да бъдат проактивни като организират срещи и дискусии.

"Ние вярваме, че всяко дете е важно, където и да се намира по света, и опазването на безопасността на децата и младежите е наш приоритет" – сподели Любов Костова.

Кампанията "Сърфирам безопасно" започна днес и он-лайн с публикуването наедноименната книжка в електронен формат в biblio.bg.

http://biblio.bg/%D0%A1%D1%8A%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE/%D0%94%D0%B6%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/100-01-44656-44656

Медийни партньори са Kafene.bg и Diploma.bg.

Сподели в: