Камерън Карпентър и неговият концерт за дигитален орган

“Лошото момче на органа” Камерън Карпентър идва за първия си концерт в България на 14 юни в зала 1 на НДК. Известен e с това, че винаги излиза на сцената със своите специални обувки – те трябва да са непременно удобни и меки, за да може да “танцува” с лекота по педалите на органа. А колкото по-бляскави са – толкова по-добре, като често за дизайна им се грижи самият музикант.

Организаторите ще изтеглят с томбола на случаен принцип 10 билета, чиито притежатели ще имат възможност да се запознаят и да разговарят със звездата, да надникнат зад сценатапреди концерта и да отнесат със себе си за спомен снимка с Карпентър и негов автограф.

Камерън Карпентър е единственият органист в света с номинация за награда “ГРАМИ”, която получава след излизането на соло албума “Revolutionary” през  2008 г., когато световната музика преоткрива модерното звучене на органа. Изключителен виртуоз, композитор и екстравагантен шоумен, който е обиколил многобройни авторитетни музикални сцени (включително Берлинска филхармония), Камерън Карпентър пристига в София със своя уникален дигитален орган. Инструментът e лично проектиран от Карпентър и специално изработен за него от пионерите в бранша “Marshall & Ogletree”. Това е единственият подобен в орган в света, който позволява на музиканта да пътува и да изнася концерти навсякъде.

“Бунтарят” Камерън Карпентър ще представи в София “ALL IS VANITY” – специална програма в две части, с произведения на Бах, Шостакович, Шопен и др., а също и свои авторски парчета Карпентър (“Парафрази и аранжименти на песни” от Дж. Гершуин до П. Клайн и “Музика за един въображаем филм”). Именно последната, той представи за първи път през март 2014 г. в Lincoln Center, New York насветовната премиера на уникалния тур-орган.

Единствен по рода си като дизайн, размери и технически характеристики, дигиталният орган съчетава в себе си класиката със съвременното звучене, добавяйки новаторска художествена стойност по време на изпълненията. Инструментът е сбъднатата мечта на колоритния музикант, който от сцената успява да счупи клишетата и да ви потопи в съвършено нова вселена от емоции. Дигиталният орган пътува, разпределен на части в два огромни тира от по над 7 тона, а сглобяването му на сцената отнема половин работен ден.

Билетите за концерта на Камерън Карпентър на 14 юни в зала 1 на НДК са с цени от 30 до 100 лв. Могат да бъдат закупени от касата на Билетен център в НДК и ексклузивно в мрежатa на Ticketportal.bg, както и касите на зала “Арена Армеец”, верига магазини на Office1Superstore, Booktrading, книжен център “Гринуич”, магазини “На Тъмно”.

Повече за Камерън Карпентър:
32-годишният американски композитор и органист, роден в Пенсилвания, започва кариерата си като дете – чудо на клавирните инструменти още на 11-годишна възраст. През 2006 г. получава магистърска степен в “The Juilliard School” в New York с над 100 композиции за орган върху известни произведения от Малер, Бах, Шуман, Шуберт, Рахманинов. Следва бляскава кариера на органист, покорявайки най-големите световни зали (“Royal Albert Hall”, “Gewandhaus” в Лайпциг,” Melbourne Town Hall”, “Tschaikowsky Hall” в Москва, “Davies Hall” в Сан Франциско и др). Освен в класически симфонични концерти, често си партнира с джаз и поп музиканти Високо ценен от критиката и публиката, той се отличава със своя талант, нестандартно излъчване и чар, съчетавайки виртуозност в изпълнението, изключителна артистичност, екстравагантна визия и собствен стил. С “изваждането на органа” извън пределите на църквата и концертните зали, младият музикант печели допълнителен брой фенове и става още по-търсен и популярен, особено сред младите. През 2008 г. той става и първият в света органист с номинация за най-престижната музикална награда “Грами” с албума си  “Revolutionary”. 
С милиони гледания в Youtube, блестящи участия в най – големите радиа и телевизии, интервюта и корици в най-авторитетните медии по света, със сигурност няма да сбъркаме, ако кажем, че супер звездата Камерън Карпентър е сред най-талантливите съвременни музиканти. 

 “…Камерън Карпентър може би е най-близо до определението “виртуозен музикален шоумен”, каквито са били Лист или Паганини за времето си. Под кипящия Карпентър се крие дълбок, сериозен музикант, който композира, интерпретира и прецизира звука на своя инструмент с рядко майсторство…” Washington Post, Tom Huizenga, 15.04.2014.

Сподели в: