Камерен концерт Viva l’ Opera, Viva il balleto в Новогодишния музикален фестивал

Аранжименти за цигулка и пиано на популярни откъси из опери и балети на  Верди, Чайковски, Бизе, Хачатурян, Масне, Моцарт и Росини ще зарадват публиката на камерният концерт на 29 декември в зала 6 на НДК. Те са в тон с празничния дух на Новогодишния музикален фестивал, по чиято покана ще свири концертмайсторката на Белградската опера Едит Македонска под съпровода на пианистката Звезделина Тодорова.
Цигуларката е наполовина българка – майка й Диана Рапонджиева-Стоянович свирила в Софийския дамски оркестър е първата й учителка. По-късно Едит Македонска продължава образованието си в Музикалното училище “Йосип Славянски” в Белгард в класа на Деяна Маркович. Дипломира се в Музикалната академия при проф. Френ Рашкович. След това тя специализира цигулка и камерна музика в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив при проф. Н. Тодоров и в периода 1995-1997 е негов асистент. Била е солистка на Симфоничния оркестър на БНР и на Белградската филхармония. Като солист и концертмайстор Едит Македонска е свирила в Австрия, Германия, Великобритания, Гърция, Франция, Испания, Унгария, Португалия, Дания и Южна Корея. Била е концертмайстор на оркестрите на Оперните театри в Скопие, Варна и Пловдив. В момента тя е концертмайстор на Белградската опера и преподавател по цигулка в Музикалното училище “Йосиф Маринкович” в Белград. Била е председател на Съюза на оркестрите в Сърбия. Автор е на сборници с песни за деца.

Пианистката Звезделина Тодорова  завършва ДМА “П. Владигеров” в София в класа по пиано на проф. Дора Лазарова, камерна музика при проф. Виктор Чучков и съпровод при проф. Ружка Чаракчиева. От 1994 година насам тя е корепетитор в НУИ “Д. Христов” в гр. Варна. За първи път в конкурсната практика в България и Европа, пианистката е отличена с няколко международни награди за корепетиция за участие в национални и международни конкурси. Тя изнася рецитали и свири камерна музика в България, Румъния, Молдова, Норвегия, Сърбия и Австрия. Участва редовно във МФ „Варненско лято”. 
                   

                             

Сподели в: