Камерен концерт – Археологически музей, Созопол

Камерен концерт на:
Дарина Малеева – цигулка
Ксавие Льоконт де ла Бретонери – пиано (Франция)

Дарина Малеева учи във Висша консерватория в Париж, Ecole Normale de Musique de Paris, ДМА П. Владигеров. Удостоена е с престижната награда Charles Oulmont de la Fondation de France за големи постижения в областта на музиката през 2001 . Тя е носител на Голямата награда на Международния конкурс за испанска музика в София, и на Първа награда на Международния конкурс Музиката и Земята.

Изнася концерти като солист и камерен изпълнител в България, Франция, Швеция, Швейцария, Италия, Гърция, Германия, Япония и САЩ. Заедно с пианиста Пиетро Гали представят световната премиера на цялостното творчество за цигулка и пиано на Цезар Франк на фестивала Piano Roi в Брантом, Франция, през 2001. Открива пиесата Меланхолия от Франк, публикувана от френското издателство Henry Lemoine под нейна редакция през 2002.

Ксавие Льоконт де ла Бретонери завършва консерваториите в Лимож и Бордо и продължава образованието си в Ecole Normale de musique и Alfred Cortot в Париж. Изнася концерти като солист и камерен изпълнител във Франция, Австрия, Германия, България и САЩ. Професор е по пиано в Conservatoire d’Orsay, Париж. Лауреат е на редица международни конкурси през 2006. Носител е на ІІ награда на Международния конкурс Carl Filtsh, Сибиу, Румъния, ІІ награда от Международния конкурс Албер Русел 2006, София, както и на специалната награда “Юри Буков” и на наградата на Съюза на българските композитори. Заедно с цигуларката Дарина Малеева е носител на І награда в секцията Камерна музика на Международния конкурс Музиката и Земята, София. Получава и специална награда на конкурса Моцарт.

Сподели в: