Калоян Захариев – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Литературата може да спаси читателя.

Калоян Захариев е един от 5-мата победители в конкурса за кратък разказ "Смелостта е началото на победата", оргазизиран от Kafene.bg и Audioknigi.bg.

Представете се за читателите на Kafene.bg.
На 28 години съм, щастливо не-женен. Имам лошия късмет да съм юрист по образование и дори да работя като такъв. В професионално направление се занимавам основно с това да правя хората по-нещастни отколкото са. Опитвам се да компенсирам това, като пиша винаги когато и където мога. Творчески активен съм от 13-14 годишен, като досега съм написал множество разказа и цеееееели единадесет романа, като някои от тях стигнаха до читателите по един или друг начин. Надявам се някой ден всички те да бъдат прочетени и харесани.

Лесно ли намерихте сюжет за разказ по темата "Смелостта е началото на победата"?
Да намеря сюжет – да, да напиша разказа и да вложа в него чувствата, които търсех и исках – не чак толкова. Темата е много хубава, дава множество възможности за развитие и написването на разказа беше предизвикатество и удоволствие.

Може ли да кажете за себе си, че сте смел човек?
Смелост? Трудно ми е да кажа еднозначно, човек твърде често познава себе си далеч по-малко, отколкото познава другите. Имам навика да се изправям срещу нещата, които ме плашат и даже понякога да ги преборвам. Не винаги се получава, но по-добре да се опиташ и да се провалиш, отколкото да не си пробвал. И все пак има твърде много неща, за които не успях да събера смелост да се изправя и до днес съжалявам за това.

Какво е писането за вас?
Писането е нещо, което ме спасява от сивото ежедневие, от скуката, от умората, от онова напрежение, с което животът се опитва да те смаже, в опит да покаже, че е по-силен от теб. Не мога да го нарека хоби, защото е много повече от това. Мечтата ми е да превърна писането в своя професия и нито за миг не съм спирал да се боря за това.

Вярвате ли, че литературата може да промени читателя?
Да промени е твърде слабо казано. Литературата може да спаси читателя. Може да го отведе във светове, за които никога не е мечтал, че могат да съществуват, да влезе в умовете и сърцата на други хора, създали тези светове за него. Литературата учи, възпитава, радва, обича, стига ти да ѝ позволиш товада я пуснеш в сърцето си, да ѝ позволиш да ти достави удоволствие, а не просто механично да посегнеш към последното крещящо заглавие, защото е умопомрачително модно. 

Чуйте разказите-победители в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Прочетете още:
Димитър Желев – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"
Ценка Кучева – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Сподели в: