Калина Богоева описва в книга енергията на танца

Доцент Калина Богоева събра многогодишния си опит на балетен  педагог в книга. Изданието "Методика на движенията в класическия танц” ще бъде представено на 25 юли 2008 г. от 16 часа в централното фоайе на Варненската опера. То разкрива не само цялата система на класическия танц, но въвежда и нови понятия. Трудът се издига над чисто физическата практика и въвежда разбирането за "вътрешната енергия в танца”. Калина Богоева описва как началното детско умение да се развие в артистичен, одухотворен и запленяващ танц.

Книгата "Методика на движенията в класическия танц” дава най-подробно описание на понятията и системата от упражнения в класическия балет. Авторката говори за протичащата енергия, която действа независимо от мускулното напрежение. Тя насочва педагозите как да трансформират физическото усилие в излъчване на емоционален заряд. Енергията – пише тя –  прави артиста по-издръжлив физически и дава смисъл на движенията.

Калина Богоева е едно от най-заслужилите имена в българския балет. Тя е носител на множество отличия като балетен артист и е междунардно признат авторитет като балетен педагог. Лауреат е на Международния балетен конкурс във Варна през 1964 г. В над 20-годишната си практика на сцената е играла всички големи класически роли. През 1992 г. основава Международната балетна академия "Варна”, която води всяко лято. Година по-късно е сред създателите на специалност "Балетна педагогика” в Държавната музикална академия. През 1996 г. основава конкурса на името на Маргарита Арнаудова за млади хореографи. Калина Богоева е сред творческите личност с особено значим принос в българската култура.

Още за балета

Сподели в: