Калима се готвят за сватба в България

Музикантите от Барселона, които в края на тази седмица ще пристигнат на турне у нас, ще свирят на Радостин и неговата избраница

С истинско циганско фламенко ще поздравят двама младоженци от Сливен музикантите от най-добрата испанска нуево фламенко група „Калима“. Радостин и неговата избраничка ще имат щастието да танцуват под звуците на Грами-номинираните за най-добър фламенко-албум музиканти. Те са избрали за най-голямото си тържество 21 октомври, сватбата ще бъде вечерна и някой красиви решения се дължат на Лаурита – дизайнерката на „Калима“. Отношение към сватбата има и община Сливен, която съдейства всичко да мине успешно и музиката на „Калима“ да достигне сърцата на много сливенчани.

Бащата на Радостин – майсторът на тромпета Тошко Тодоров, от години свири в Испания и има шанса да се събере с група, водена от прочутия музикален продуцент Хуан Лу. След популярните групи „Макако“ и „Охос де брухо“, това е третият състав, който Хуан прави световно известен. „Калима“ се състои от 15 музиканти от Испания, Португалия, Бразилия, Куба, Венецуела, САЩ и България. Повечето от тях са от цигански произход, което прави изпълненията им истинско фламенко преживяване.

Хуан Лу влага в „Калима“ идея за жега и колоритност, формация – фабрика за цветове и я нарича с горещото име мараня – огнена, експлозивна и цветна. Точно каквато е истинската циганска музика. Фламенкото е испански фолклорен музикален жанр, създаден от андалуските цигани и обединява поне четири култури – циганска, арабска, еврейска и испанска. То е музиката на една бедна социална група с богата душевност,  изключителна музикалност и страст.

Българските зрители, любители на огнените ритми, могат да гледат „Калима“ на 18 октомври в зала 1 на НДК и на 22 октомври във Втора панаирна палата в Пловдив. Турнето на „Калима“ се прави със съдействието на посолството на Кралство Испания и е в рамките на първия у нас фестивал за уърлд музика „Meet the World“. „Калима“ ще представи номинирания за Грами албум „Азул”, с който това лято групата обиколи големите европейски сцени. „Калима“ въвлича зрителите в едно неповторимо музикално пътешествие, смесица от фламенко, румба и чил-аут. Музика за душата и страстта, която оставя отпечатък завинаги.

Сподели в: