Как талантът заличава границите между хората и ги прави близки

Тихо и необичайно спокойно изглежда днес в изложбения комплекс на София. Но не е от сезона, не е от затишието пред зимата. Усещането идва от стихналия поток от хора – бизнесмени, маркетинг мениджъри, рекламисти, ПР специалисти, ученици, учители, които изпълваха залите на центъра през миналата седмица.

Бяха дни на голямо оживление в залeтите със светлини, цветове и модерна техника изложбени павилиони, място на изключителна атмосфера и много срещи – планирани и неочаквани, делови или творчески и приятелски.

Тези дни (5-8 ноември ще се запомнят с добрата симбиоза на “пазара на идеи” в рекламата, фотографията, визуалните комуникации, поднесен от Фестивала на рекламодателя AD MALL и “банката за бизнес предложения” – техника, технологии, материали, всичко за печатната и рекламната индустрия, които експонира EXPO PRINT & IMAGING.

Преходът от зала в зала не се усещаше, защото творческата магия на фестивала оживяваше на крачки в модерните продукти на компаниите и техните изложбени щандове.

Мозъчната атака по време на уъркшоповете и семинарите на фестивала не уморяваше аудиторията, готова да усвои най-доброто от “учителите” с авторитет и световно признание. Времето за срещи със Саманта Дидженаро, Тод Гран, Ричард Уайлд и Стефано Опо все не стигаше. Много познания, идеи и вдъхновение даде споделеното от тях за най-новите тенденции в комуникациите, интернет епохата и посланието, спецификата на бизнес-то-бизнес PR-а, как се правят успешни фотосесии и кастинг на модели, умеем ли да използваме силата на рекламата и какво е нейното бъдеще и много, много други въпроси на нашето време.

Не отстъпваха и изложителите на EXPO PRINT & IMAGING. Те неуморно демонстрираха печатните и рекламни продукти и съвременната дигитална техника, която ги ражда, сякаш за да подсилят оптимизма, че за всяка идея има решение и тя може да стане реалност. Изложбените павилиони бяха фабрика за пъстри и модерни рекламни и печатни изделия, които биха затруднили всеки избор. В контраст на ярките и заливащи с енергия цветове в един миг човек попадаше в тъмен и мистичен кът с черни драперии. Само пътеката на прожектора осветяваше и разхождаше погледа по импровизирания “простор със защипани” стилни и изразителни fame cards. Не няколко, а стотици и още по-точно – селекция от 163 предложения на най-добрите дизайнери от цял свят за 2007 г. и 2008 г. Веднага човек разбираше, че това е тя, пътуващата изложба с принтове на световната организация Клуб на арт директорите. Неповторими и запомнящи се мигове на допир с творчеството на таланти от цял свят. Разглеждаш и се опитваш да запомниш повече и повече, колкото и да е трудно. И се оставяш на очарованието, което излъчваше изложбата на Graphilla, презентирана на плазмения екран.

Само крачка и пак те грабваше светът на технократите. Този път в съседния изложбен павилион. Да, там беше БАИТ ЕКСПО 2008 и пак фестивал, но кибер. Пак е пренаселено, но с друга категория запалени “таланти”. Млади, амбициозни, но и много “на ти” с високите технологии. Как иначе. Течеше Националният кибер шампионат България 2008, провеждаше се турнир, а финалистите ставаха участници на квалификациите за Европейски кибер игри (Samsung Euro Championship) 2009. Добър повод да дадеш всичко от себе си и младите хора го правеха.
 
Така дните се изнизаха и не е трудно  да си отговорим на въпроса – какво видяха тези 6000 души, които прекрачиха прага и бяха няколко дни гости на Интер Експо и Конгресен Център. Убедихме се, че границите се размиват, когато си гостоприемен и имаш желанието да дадеш шанс на градивните и талантливи хора, които имат визия за света и мястото им в него.

Сподели в: