Как се отваря книжарница

Лесно ли е да отвориш книжарница?

За това не е достатъчно да сте филолог, трябва да имате познания в икономиката и търговията, дори в рекламата и пиара, даже и да сте малко артист, защото ще "презентирате" непрекъснато книги пред вашите клиенти. Ще добиете образа на многоръкия Буда.

Още в самото начало по процеса на подготовка на отварянето на книжарницата и по-нататък, когато тя стане факт, времето за вас ще спре или ще се проточи извън физическите закони – работата ще бъде 7 дни в седмицата по 24 часа, мислите ви ще бъдат свързани 24 часа само с книгите. Това ще ви струва неимоверни физически усилия и натрупване на планина от умора върху гърба ви. Но, всичко това е поносимо, щом го поставите под общия знаменател на любовта към книгите.

Книжарският бизнес е като всеки друг – нужно е много работа, всеотдайност, далновидност, амбиция, новаторство и една любов към книгите, толкова огромна, че по-скоро прилича на обсебване, на влудняване, да си луд по книгите в буквалния смисъл на думата. Работиш с книги, почиваш с книги, ядеш с книги, сънуваш книги. И понеже на този, който следва мечтата си неотлклонно, а мечтата му си струва, самата Вселена му помага по всякакви начини – с привидни съвпадения и като го запознава с хора, които на драго сърце му помагат.

Как става това нагледно разказва в своята книга Петра Хартлиб "Моята прекрасна книжарничка" на издателство "Сиела". Писателката с интересен разказ ни въвежда ту зад кулисите, ту в салона на една малка книжарничка в Австрия, ту в семейния им апартамент, намиращ се над книжарницата. Това е и книга за голямата мечта на живота и за силните хора, които вървят по пътя към нея и с нея.

Препоръчвам я горещо.

Сподели в: