Как се меси козунак и премиера на туристически пътеводител

Истинско приключение очаква любителите на туризма и местните забележителности на 12 и 13 април в с. Горна Бела Речка. Тогава ще се състои премиерата на пътеводителя "Аз и моите обувки – туризъм по мяка". Организатор и създател на книгата е Фондаия за нова култура, която ще представи резултатите от своята дейност по проекта SPIRIT. Ще има дегустация на местни храни, фермерски пазар, и месене на козунак. Всичко това в празничните дни на Лазаровден и Цветница.

Какво е оброк?
Как се приготвя моружняк?
Кога и как се празнува Празника на малината?
Какъв е репертоарът на клуба за стари градски песни “Сладък спомен”?
Къде води пътеката на Дедо Митко?
Защо си струва да се разходиш до Вършец, Берковица и Чипровци?

Отговорите на тези въпроси, както и какви други любопитни тайни крият Старопланинските общини Вършец, Берковица и Чипровци, могат да бъдат намерени в туристическия пътеводител “Аз и моите обувки – туризъм по мярка”, посветен специално на тези три района.

Изследването на районите и събирането на информация за пътеводителя продължава повече от 9 месеца, и е извършено съвместно със Слоу Фуд България, както и с активното участие на деца, ученици и сърцати жени от трите общини. Направени са много посещения на място, срещи и разговори с местните хора, с представители на общините и с експерти по туризма в тях.  
В пътеводителя са включени около 40 обекта в общините Вършец, Берковица и Чипровци  и многообразието от възможности за туризъм “по мярката на всеки” в тях. Местни храни и напитки, поминък и занаяти, история и истории, традиции, ритуали и празници, архитектура и култура, природни забележителности, еко пътеки и маршрути –  пътеводителят разкрива уникалното природно, историческо, културно и кулинарно богатство на трите живописни Старопланински общини.

“Аз и моите обувки – туризъм по мярка” разкрива на бъдещия турист възможностите на трите общини, за които няма да намери информация в интернет, и които остават извън традиционните туристически маршрути. Освен, че е насочен към индивидуалния турист и предлагането на лично преживяване, пътеводителят има за цел да помогне на местните хора да осъзнаят всекидневните си занимания като уникален ресурс, с който разполагат, и като обект на туристически интерес.

“Аз и моите обувки – туризъм по мярка”  е за тези туристи, които се възприемат като гости. Тези, които търсят гостоприемството и домашно сготвената храна. Които обичат чистата природа. Които са любопитни да се докоснат до  местните обичаи и празници. И да надникнат в уникалната близка история на всяко от тези места.

Пътеводителят подробно описва пъстрата гама от възможности за “потапяне” в автентичния, местен живот, които трите региона предлагат – от 12 действащи оброка (каменни оброчни кръстове, които  на определени празници се окичват с цветя, палят им се свещи, прави се курбан) и тъкането на килими в Чипровци, през дяволската кана (традиционен вид керамика  – тест за бъдещи булки), филигранното сребро в община Берковица, до минералните извори и козята извара в района на Вършец.

Акцент в пътеводителя са кулинарните традиции – в него са включени местни храни и напитки, някои от които човек може да опита единствено и само по тези места,  начините за приготвянето им, както и обичаите, свързани с всички тях – например традицията за приготвяне на юфка на улицата на синии в Берковица, където все още има жени, които правят юфката навън – през лятото, в двора на училището, и докато просъхне юфката, жените ядат локум и шоколадови бонбони и пият ликьор.  

В “Аз и моите обувки – туризъм по мярка” ще има и календар, в който са включени  празници, които се отбелязват, в трите региона (запазете 3 май за Националния преглед на ученическите духови оркестри във Вършец, 24 май за Фестивала на спомените “Козе мляко” в село Горна Бела Речка, а на 9 и 10 август се отбийте на връх Ком за Празника на малината), както и информация какво можете да правите на всяко от местата в зависимост от сезона (кога са берат малини, боровинки и гъби, кога се варят сладко и ракия, т.н.).

Пътеводителят, създаден от Фондация за нова култура, е част от проекта за трансгранично сътрудничество SPIRIT – "Стара планина – вдъхновение за селски и междукултурен туризъм”. Той е двуезичен и ще излезе в тираж от 1000 бройки.  “Аз и моите обвуки – туризъм по мярка”  ще може да  бъде  намерен в информационните центрове на трите града, както и ще се разпространява в рамките на отделни събития. Пътеводителят ще има и онлайн версия, която ще се обновява с нови места и след края на проекта.

Проектът SPIRIT – „Стара планина – вдъхновение за селски и междукултурен туризъм”е Финансиран по програмата за трансграничното сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия.

Партньори: Център за развитие на гражданското общество ПРОТЕКТА (Ниш, Сърбия), община Сврлиг (Сърбия), БАСЕТ (Българската асоциация за селски и еко туризъм) и Фондация за нова култура.

Сподели в: