Как се изгражда и развива един артквартал

В рамките на двата дни събота, 17 септември между 17-19:00ч. и неделя, 18 септември, между 16-18:00ч. в Дома на киното, като една от основните и стартови локации за квАРТал фестивал, ще се състои форум, който ще разкаже за историята и идентичността, градското брандиране и джентрификация и развитие на квАРТал-а.

В първия ден ще се запознаем с идеята и хората на квАРТал-а, ще чуем добри практики от първо лице, ще разгледаме архитектурата.

Във втория ден специални гост-лектори ще вникнат надълбоко в темата, ще разкажат за своя опит и проекти, ще разгледат скрития потенциал на квАРТала.

Сред лекторите са проф. Александър Кьосев (Културен Център СУ), който ще разкаже за малките съкровища на градските дворове, доц. ГеоргиЛозанов, който ще разгледа потенциала на района и г-н ЕнциоВетцел, директор на Гьоте-институт България, който ще разкаже за проекта "Weltstadt-Stadtwelt: Whocreatesthecity?" – световен проект за изграждане и развитие на арт квартали, между които Савамала в Белград, Лисабон, Мадрид, Рига, Сеул и др.

И двата дни на Форума ще приключат с дискусия, водена от културолога Владия Михайлова по темата, в която ще се чуят различни мнения, споделят практики и истории за идентичността и градското развитие на квАРТала.

Повече за фестивала квАРТала

Сподели в: