Как се готви десерт със соев сос

От години японската кухня изкушава българите, и то не само със суши. Вероятно защото е известна с това, че е здравословна, много вкусна и много различна от българските ястия, с които сме свикнали. Най-любопитното е, че японските соеви сосове са напълно приложими към европейските рецепти. Това показа кулинарният майстор Дарин Стойков на специална демонстрация – Black&White Special Edition Kikkoman event. Събитието бежше организирано за журналисти и блогъри, които "на живо" наблюдаваха готвенето и опитаха четири ястия, мариновани/подправени с различни продукти на японската марка Кикоман.

– Свинско със зеленчуци на тиган – с Кикоман Уок сос
– Вакуумно пилешко на барбекю с пастет от боб – с Кикоман соев сос
– Мариновано пилешко с бърза соева туршия от моркови – с Кикоман Терияки сос
– и десерт от маслено тесто, млечен крем и пресни плодове, с карамелен крем с Кикоман соев сос.

Верен на принципа: око да види, ръка да пипне, един от един мъж от публиката не издържа и грабна щипките за барбекю, включвайки се в готвенето. Готвачът не се оплака, защото помощниците винаги са добре дошли.

Най-голямата изненада за всички беше десертът, също приготвен със соев сос. Той се оказа  "класическа комбинация от маслено тесто, млечен крем и пресни плодове. Всеки може да го направи и вкъщи, дори и от маслени бисквитки и някакъв плод. Тайната е в соевия карамел, който се приготвя от захар и соев сос. Затова и казвам, че соевия сос е аромат, не вкус. Две супени лъжици соев сос в разтопен карамел и правят чудеса с вкусовите ни рецептори, защото споменът говори, че ядем нещо солено, а устата казва, че е нещо сладко. Експлозията е в съзнанието, затова е толкова вкусно" – по думите на готвача Дарин Стойков, за японския блог Ойши.

Вечерта премина с истинско гурме-дзен настроение: в салота на японския ресторант "Хамачи" в столичния квартал "Лозонец", с музиката на Боряна Желязкова – цигулка и Ясен Обретенов – пиано и с японското сливово вино "Кикоман". Гостите спазиха дрескода "бяло" – като белите чинии, които бяха напълнени с вкусните ястия.

Още за японския соев сос Кикоман:
 
Соевият сос Кикоман е естествено ферментирал и съдържа само четири съставки: соеви зърна, пшеница, вода и сол. Без добавени оцветители, стабилизатори и консерванти. Рерзултатът е наситен кафяв цвят и интензивен, впецифичен вкус. Историята му се губи назад в хилядолетията, а настоящето му е свързано с широката му употреба в цял свят – както в азиатската, така и в европейската кухня.

Най-важното нещо за употребата на соевия сос е, че се слага умерено количество, малко, защото прекаляването с него може да развали вкуса на ястието.

Отворената бутилка се дъръжи в хладилника и трябва да се използва до няколки седмици.

И последно – как да различим китайския от соев сос? Китайският соев сос основно се произвежда чрез по-кратък процес на ферментация, а също е и с по-голямо съдържание на сол отколкото японския. Някои китайски марки са смес от ферментирал соев сос и химически такъв.

Не забравяйте да експериментирате – дори семпли български бъркани яйца, подправени с Кикоман соев сос ще придобият абсолютно различен и екзотичен "японски" вкус.

Снимки: Илиян Ружин

Сподели в: