Как се говори за секс в книгите

Вчера се състоя среща на клуба на българските писателки в клуб "Перото" в НДК. Темата бше сексът в литературата. Свои мисли споделиха Миглена Николчина, Боряна Дукова, Светлана Дичева, Мила Искренова и др.

"Те са талантливи, интелигентни, разкрепостени и не се притесняват да говорят и пишат за секс. Така най-общо може да се опише срещата, която си дадоха в Литературен клуб "ПЕРОТО” в НДК три писателки и публиката в рамките на гостуването на Клуба на българските писателки. Той бе възроден миналата година от Леа Коен, Милена Фучеджиева и Виктория Бисерова като наследник на легендарният клуб от 30-те години на миналия век с участието на Елисавета Багряна, Дора Габе, Евгения Марс, Ана Каменова, Фани Попова и други.

На срещата в "ПЕРОТО" професорът от Софийския университет „Св. Климент Охридски” Миглена Николчина, Боряна Дукова – автор и преводач от испански и Светлана Дичева – водещ на предаването „Културно” по телевизия BiT, които са сред учредителките на Клуба на българските писателки, предизвикаха въображението и границите на гостите на събитието със завладяващ разговор по темата за секса в литературата и литературата в секса.

Какви са разликите между еротиката и порнографията и докъде може да стигне писателят в търсенето на сюжет за своята фантазия? Доколко документирането и срещата с реални личности могат да го вдъхновят? Дали мъжете или жените пишат по-добре за секс и как се е променило разбирането за еротика от началото на прехода у нас до днес, бяха част от въпросите, чиято завеса повдигнаха пред публиката авторките.

Миглена Николчина разказа увлекателно за развитието на литературата в различните епохи, в които преминава от бунт в клише и обратно. Боряна Дикова бе категорична, че единственото лошо на секса в литературата е, когато той е просто секс, а Светлана Дичева разказа за вълнуващата си среща с истинска проститутка.

Сред изненадите на вечерта бе спонтанната поява на диванчето на гостите на хореаграфа Мила Искренова, която постави различен акцент по темата в светлината на танца. „Също като в секса, танцът борави с тялото под формата на рафинирана еротика. Тялото е инструмент.

И както казва Морис Бешар „танцьорът не е нищо повече от уличница, която бърза да се продаде по най-добрия начин”, каза тя.„Доволни сме от тази среща с публиката, която със сигурност ще повторим. Може би българите все още имат известни задръжки, когато говорим публично за секс, но се радваме, че темата предизвика интерес и въпроси”, коментираха те." – споделят от фейсбук страницата на Литуратурен клуб "Перото"

Сподели в: