Как да разбираме пейзажите на Пиеро дела Франческа и Леонардо да Винчи

На 31 март 2014 г., 18:00 часа, в СУ „Св. Климент Охридски“,ет. 4, Северно крило, вход от ул. Шипка, ще се състои представяне на изследването на Розета Боркия, художник и фотограф – пейзажист, и на Оливия Неши, преподавател по геоморфология в Университета в Урбино, върху пейзажите от района Монтефелтро в творчеството на двама велики ренесансови творци: Пиеро дела Франческа и Леонардо да Винчи. Участие ще вземе Фабио Гали, съветник по туризма на област Римини.

Презентацията ще се проведе в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски“, ет. 4, Северно крило, вход от ул. Шипка. Тя е в рамките на Магистърската програма по Антропологични науки на Средиземноморието и Балканите: Италия – България на Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и нейни организатори са Италианският културен институт в София в сътрудничество с Montefeltro Vedute Rinascimentali и СУ „Св. Климент Охридски“. Презентацията ще бъде на италиански език с превод на български език, и ще бъде последвана от коктейл с характерни за Монтефелтро продукти.

Montefeltro Vedute Rinascimentali (МVR) е проект, който има задачата да придаде видимост на "невидимите пейзажи", т.е. да върне на бял свят "художествените пейзажи", фон на великите творби на ренесансовите художници, за съжаление изгубени в продължение на 5 века поради намесата на природата и на човека.

Сподели в: