"Как да нарисуваш птица" от Жак Превер

На 11 април се навършиха 40 години от раздялата ни с поета, който възпя любовта и ежедневните битки на времето си, както само той умее – яростно, нежно, разтърсващо. По този повод издателство "Колибри" пуска юбилейно двуезично издание на сборника "Как да нарисуваш птица", побрал едни от най-сияйните стихове на Жак Превер. В книжарниците ще може да се открие от 21 април.

"Как да нарисуваш птица" (248 стр., цена: 20 лв.) съдържа емблематични творби като "Тази любов", "При цветарката", "Малолетните влюбени", "За теб, моя любима" и едноименното стихотворение – "Как да нарисуваме портрет на една птица". По думите на големия Валери Петров поетичните произведения на Превер напомнят сивите врабци, без чието пърхане и цвъртене човек не може да си представи булевардите, кейовете и парковете на Париж.

"Но ако става дума за значението на поета, той съвсем не е дребно птиче и макар да е хвърчал винаги вън от купола на академичния елит, никога не е бил вън от въздуха на голямата френска култура. Съвременната световна поезия би била пo-бедна, ако от неговите "Думи" в нея не бе прозвучал обикновеният и единствен, чисто преверовски, дълбоко демократичен, нежен и кощунствен, задушевен и яростен човешки глас…"

Преводът на стихотворенията, намерили място в това великолепно издание, е дело на Веселин Ханчев, Валери Петров, Иван Бориславов и Румяна Л. Станчева.

Жак Превер остава един от знаковите певци на своето време. Едва двайсет и пет годишен, той влиза официално в групата на сюрреалистите, но три години по-късно бива "тържествено изключен" от нея. Понесен от мощния социален кипеж, който предшества образуването на Народния фронт във Франция, Превер пише безброй стихове и скечове, а през 1932 година основава театралната "Група Октомври". Поет с бликащ талант, едновременно „гневен и нежен”, той е и автор на сценарии на филми, повечето от които на режисьора Марсел Карне. Сред тях са "Кеят на мъглите" (с Жан Габен) и "Децата на рая", за който е номиниран за "Оскар" за най-добър оригинален сценарий. 

Сподели в: