Как да избегнеш драконово проклятие

На 31 март най-безстрашната и изобретателна детска авторка се завръща с новите приключения на Хълцук Кръвожадни Херингски Трети. Откъс от книгата прочетете тук.

„Как да избегнеш драконово проклятие“ (Издателство "Колибри", превод: Мария Донева, стр. 244, цена: 10 лв.) отново ще срещне малките авантюристи с прочутия викингски герой! В битката със саблезъбите дракони тук се включва чудовищният Храчко Оригвалски и неговите ученици – грозни млади главорези, които крещят неистово, възбудено и безумно като учителя си. Всъщност Хълцук е героят на този разказ, въпреки че никога нямаше да го разберете по външния му вид, защото е дребен, с рижава коса и съвсем, съвсем обикновен. Рибоног пък е най-добрият приятел на Хълцук – само кожа и кости, като бобена шушулка, измъчвана от астма, сополи и кривогледство.

Авторът
Кресида Коуел нашумя с оригиналната поредица за Хълцук, издаваща любовта й към щурата детска литература. Тя не само е превела мемоарите на Хълцук от старонорвежки, но също така ги е илюстрирала. Тя е родена в Лондон през 1966 г. Завършва английски език в Оксфорд. Израства в Лондон, както и на един малък пуст остров край западните брегове на Шотландия, където пише своите истории, лови риба за прехрана и търси дракони. Пише на острова от 9-годишна. „Как да избегнеш драконово проклятие“ е четвърто поред заглавие от серията на Кресида, но не мислете, че е задължително да прочетете книжките за Хълцук в тяхната последователност.

Сподели в: