Как "Алиса в страната на чудесата" преобрази публиката

"Алиса в страната на чудесата" – вечната детска история за любопитното, смело 11-годишно момиче, лудетината и "приятелката" на няколко поколения, от 12 март вече е на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". (Следващите дати на представленията са: 19, 20  и 27 март)

Знаем, че книгата е трудна за разбиране и подобно на "Малкият принц" на Екзюпери не можем да я наречем само "детска". По същия начин спектакълът не е лесен за реализация заради сюреализма в историята и непрестанната игра на въображението. Текстът поставя множество философски въпроси: за идентичността: "Коя съм аз?", "Коя си ти?"; за паметта, за уроците като нужни стъпала към порастването в живота, за приятелството, за откривателството, за игривостта, за абсурдността, за губенето на време, за търсенето на пътя. Разбира се, и за любовта.

Декори, костюми, песни, танци – всичко беше прекрасно! Публиката на няколко пъти спонтанно ръкопляскаше след ефектна сцена или песен, което май не е редно да се прави в театъра, защото смущава и разсейва артистите. В 19:00 ч. салонът беше пълен докрай не само с деца, но с мами, татковци, баби и дядовци – всички възрасти се забавляваха истиски с Алиса и нейните приключения в страната на чудесата.

Алиса завършва успешно своето символично пътешествие – един вид съзряване, в което тя се себеоткрива и самоутвърждава. И колкото и да не й се иска, пораства, мъничко. Като всички нас, зрителите, които излязохме изтръпнали и различни след представлението. Бавно се върнахме към реалния живот, сбогувайки се с неудоволствие с чудесата на сцената.

Любимите ми цитати:

"Ако нямаш уроци, не може да пораснеш."

"Ако ти повярваш в мен, и аз ще повярвам в теб."

Алиса, сигурна съм, че ще спечелиш завинаги още много детски сърца, които за пръв път ще те видят на сцена.

Успех на спектакъла, на целия творчески екип!

Сподели в: