Какво се е случило с древните цивилизации – разказва Греъм Филипс

За книгата:
Книгата "Краят на Рая" на Греъм Филипс разглежда развитието на древни цивилизации с изключителни, макар и необясними постижения, които са съществували през периода от 7000г. пр. н. е. до 1500 г. пр. н.е. Цивилизациите, които авторът разглежда паралелно, са:

Мегалитната цивилизация, разположена в Англия, Уелс, Шотландия, Ирландия, Северна Франция и някои острови в Ирландско море. Тази цивилизация е построила Стоунхендж, мегалитния комплекс в Ейвбъри и множество други монументи. Що за съоръжение е било Стоунхендж? Място за ритуални церемонии и погребения? Храм на Слънцето и символ на властта на доисторическите жреци? Град на мъртвите? Езически събор или свещено убежище на благословена от Бога земя? Какво се е случило с хората, сътворили това чудо на древния свят? Тези и много други, свързани със загадките на древния свят, въпроси намират своите адекватни отговори в книгата на Греъм Филипс. Другите цивилизации, на които се спира авторът са:

Приолмекската цивилизация, съществувала по същото време в Мезоамерика. – Културата Мергара на полуостров Индустан. Открива колелото, постига майсторство в ювелирното изкуство, керамиката, архитектурата. Тя влизат в бронзовата ера далеч преди съвременниците си и дори създават писменост (още не е разшифрована).

Китайската цивилизация – Великата китайска стена може да се види с невъоръжено око от Космоса!

Египетската цивилизация – Египетските пирамиди – една от големите архитектурни и исторически загадки!

Шумерската цивилизация в Месопотамия.

Характерното за всички тези култури са невероятните постижения в архитектурата и строителството с оръдия на труда от каменната ера. Авторът увлекателно ни превежда през всички постижения и загадки на тези цивлизации, като акцентира върху факта, че в продължение на хилядолетия те са се развивали мирно и няма никакви следи от изработване на защитни съоръжения, оръжия или  пък хора, умрели от насилствена смърт. И тук вече идва голямата загадка: всички тези цивилизации, които мирно са съществували в продължение на хилядолетия, изведнъж развиват завоевателски амбиции или садистични култове. Това става паралелно по целия свят през около 1500 г. пр. н. е. Египет за пръв път в своята история започва завоевателни войни; Трите кралства, които до този момент мирно съществуват в Месопотамия, започват взаимни нападения; Приолмекската цивилизация внезапно развива кървави култове, включващи човешки жертвоприношения; Китай създава Империя; Мегалитната цивилизация в Европа изведнъж престава да съществува, а пък Културата Мергара е напълно заличена от лицето на земята след варварско нападение на съседно племе, с което са съжителствали мирно векове наред. Последва изпепеляване на градовете и варварски човешки жертвоприношения. Интересното е, че цялата тази агресия продължава около 20 години и след това отново се възцарява мир. Големият въпрос, който задава авторът е, каква е причината за тази световна масова истерия и жестокост, довела до промяна в съществуващите цивилизации и до раждането на нов бог в тях. Отговорът е: огромна комета с 10 опашки, която в това време е озарявала небосклона. Това, според автора, поставя началото на култ към нов Небесен бог, изобразяван по сходен начин в различните култури, и в крайна сметка до раждането на монотеизма.

За автора:
Греъм Филипс е един от най-продаваните британски автори в областта на нехудожествената литература вече над 20 години. През 80-те години изоставя кариерата си на радиожурналист за Би Би Си и редактор на популярно месечно списание и насочва таланта си към разследване на неразрешени исторически загадки. Оттогава досега е написал повече от 12 книги, които са преведени и издадени в цял свят на повече от 10 езика.

Първите си книги Греъм Филипс пише в сътрудничество с Мартин Кийтман и още от самото начало авторите усвояват един уникален изследователски метод на работа. През 90-те години Греъм и Мартин се впускат в търсене на истината зад старите легенди за крал Артур и Робин Худ. През 1992 г. „Крал Артур – истинската история” се превръща в бестселър, когато двамата писатели откриват неоспорими доказателства за съществуването на Артур. Три години по-късно откритото от тях погребално място, което може би пази останките от легендарния крал, бива заснето на живо за националната телевизия. Друга, написана съвместно книга – „Конспирацията Шекспир”, предизвиква брожение и международен отзвук далеч извън академичните среди.

Греъм Филипс никога не се е страхувал да приема предизвикателства. Нито пък е бягал от спорни въпроси. Напоследък авторът е насочил вниманието си към библейски загадки. Така например неговата книга „Наследството на Моисей” прави преглед на работата на признати археолози и библейски учени и представя забележителни доказателства в подкрепа на това, че Старият завет е много по-близо до истината, отколкото смятат много историци.

Сред големите бестселъри на Греъм Филипс е и „Изгубените тайни на свещения Кивот”. Разследването на  Филипс в търсене на ковчега на завета е заснето и включено в документален филм на телевизионния канал „Нашънъл Джиографик”, излъчен през лятото на 2006 г. В „Изгубените тайни на Свещения Кивот” Греъм Филипс разглежда възможността рицарите тамплиери да са открили изчезналия Кивот в една планинска пещера в южна Йордания по време на кръстоносните походи. Наскоро подобен филм е заснет по поръчка на канадската и американската телевизии.

Критиците често се чудят как Греъм е могъл да разреши толкова много исторически загадки. Отговорът е:  чрез прилагане на интердисциплинарен подход и смелост да се обърне към теми, които учените не желаят или дори се боят да изследват.

Една такава тема става обект на пресъздаване и в бестселъра „Краят на Рая” – книга, която несъмнено ще провокира интереса на любителите на загадки.

Премиера:  11 август 2008 г.
Корична цена: 13 лв.
Издава: ИК "Хермес"
Обем: 272 стр. + 16 стр. цветно приложение

* * *

Изгубените тайни на свещения кивот

Сподели в: