Какво разказват графитите?

"Летящата стая", "Пеперудено лилаво", "Свобода" – това са част от заглавията на графити проектите, които ще бъдат направени като интериорен дизайн в Арт Хотел "Симона". Събитието е част от "Графити лято 2013". Повече за него прочетете тук.

Подробна информация за авторите и творбите:

Стая 501. „Де/Конструкция“, Стефан (Stafo) и Борис (Konte)

Движението на женското тяло, уловено в миг от вечността.

Стефан (Stafo) и Борис (Konte)  се занимават със графити арт от близо 10 години, но едва от скоро работят заедно. Те обединяват усилия и за най-новия си проект – Де/Конструкция.  Илюстрацията улавя миг от една феерична метаморфоза. В нея материалното, тленното, преходното се разпадат и разрушават, но само за да преминат към по-възвишеното духовно, към вечното и космическото. Де/Конструкция е увековечаване на един въображаем акт, почит към женската красота.

Стая 502. „Пеперудено лилаво“, Николай и Даниел, SuperGteam

Проект, чиято композиция с пеперуди се развива в цялата стая, стлилизирани форми, по всички стени и на тавана, а ъглите са трансформирани в крила на пеперуда. Свободата на различните форми на пеперудата се противопоставя на строгата геометрия, което прави проекта истинско предизвикателство.

SuperG Crew са екип от двама млади бургаски артисти. И двамата имат академично художествено образование и се гордеят, че изкуството им е стъпило на стабилни основи и така съвместяват професионализма със свободата на уличното изкуство. Техните „платна” са предимно фасади на сгради от по 2, 3 и повече етажа – в България и чужбина. Работят много и зад граница, което ги прави творци на  вропейско равнище.

Стая 503. „Летящата стая“, Димитър и Васко, Stern

Кой може да разчете сънищата на един човек, как се чувства той, когато сънува небивали приказки с летящи къщи? Това ще покажат PTKcrew от Пловдив  със своя проект. Един различен поглед над сънищата, без сложни психологически тълкувания, просто една красива приказка, която пожелаваме на всички да сънуват в „Летящата стая 503“

PTKcrew от Пловдив са всъщност Димитър и Васил, изпълнителите на този проект, познати още като STERN and DARK. Занимават се с графити от 2004 година и са едни от най-продуктивните артисти в града на тепетата. Отличават се предимно с живописния си стил и new school lettering. Печелили са много графити състезания и са взимали участия в много от големите графити събития. Правили са четири графити изложби и са участвали в още няколко.

Стая 504. „Свобода“, Атанас, Broke

Възможно ли е да построиш къщата на мечтите си, без да нарушиш природния баланс, без да отсечеш нито едно дърво? Крачка в бъдещето и ново измерение за строителство ще ви посрещне в стая 504, където ще видите въздушни къщи, построени не върху земя, а върху дървета и клони, басейн с чиста планинска вода, изливаща се направо от водопад. Истинската хармония между природата и човешкото строителство носи естественото усещане за свобода и спокойствие.

Атанас е на 25 години, познат е като BROKE, занимава се с графити от 13 години. Родният му град  Пловдив го вдъхновява. Участва във фестивали от както рисува. Има Висше художествено образование и  много нестандартен поглед върху пространството и използването му при техники за рисуване.

 Стая 505. „Ну, погоди“, Емил, Estel

Съвременна интерпретация на обичаните от всички герои от „Ну Погоди”. Лошият вълк и симпатичното, вечно побеждаващо зайче всъщност са обединени в името на графити изкуството. Стая 505  е единственото място, където Вълкът и Заекът не се гонят, а спокойно се наблюдават един друг.

На 17 години, Емил (Естел) е един от най-младите ни участници. Безкрайно ентусиазиран и талантлив, неговият проект включва съвременната гледна точка над соц анимацията „Ну погоди“ , гледната точка на поколението недокоснало се до комунизма в пълния му „блясък“.

Стая 506. „Гълъби”, Георги, Ozone

 Гълъбите са неизменна част от пейзажа във всеки голям град по света (да си припомним и Венеция), затова са избрани и за тема на стая 506 от Ozone. Може би, защото са най-близки като живот до съвременния човек, оцеляващи в града, борещи се с пренаселеност и замърсяване, докато търсят препитание. Полетът им носи идеята за свободата в града.

Георги (28г) рисува от 10 години, участвал е в доста мероприятия, сред които „Write4gold”, “Sprite graffiti fest”, “Streetmasters”, “Wake up”, “Aerogresia”

 Стая 507. „Природна воля”, Андрей, wytw0

Проектът на стая 507 представя по различен начин свободата и ограничението, нов прочит на „Be free!“ през погледа на колибри, което се е освободило от клетката си, а на заден фон, обширна морска шир, напомняща за безбрежността на свободата.

Андрей – wytw0 – е на 17 години и рисува от 9 години. Казва, че графитите са му станали начин на живот и с тях може да изрази всичко, което го вълнува в момента. Учи във гимназията за приложни изкуства "Св. Лука" със специалност рекламна графика. Рисувал е на различни графити мероприятия, всичките легални проекти.

 Стая 509. „Африка“, Даниел, Мария-Елена и Александър, OSM crew
 
Да надникнеш в Африка през ключалката на една хотелска стая, да видиш триизмерен слон, който върви към теб и лениво помахва с уши, жираф мързеливо похрупващ листа и внушителен тигър наблюдаващ всичко това от едно зелено храстче. Проектът „Африка”  на талантливите OSM ще ви остави без думи, ще ви пренесе на живо в кадри от филма „Цар Лъв“ и ще усетите топлината на саваната чрез всичките си сетива.

OSM CLAN e организация, основана през 2008г., която се състои от 7 артиста. В конкурсът на Арт Хотел „Симона” се включиха Даниел, Мария-Елена и Александър.
Основно се занимават с графити, както и изобразително изкуство във всичките му форми, включително графити, татуиране, графичен дизайн, музикално и визуално оформление.

 Стая 510. "Room in Rome", Илиян, Illy23
 
Направен по едноименния филм, проектът "Room in Rome" ни поднася истинското значение и философията на мотото "Be Free!", избрано от Арт Хотел Симона за тема на конкурса. Душевността на героините във филма е надживяла времето си и е израз на бъдещия еволюционен скок на човешкото съзнание. Върховното усещане, което героините пресъздават, е аналог на любов към всяко живо същество на земята.

 Илиян се занимава непрофесионално с графити от три години. Има изрисувани  десетки обекти, голяма част от които са интериор. Външните рисунки са предимно портрети, свързани с българската история, целящи да напомнят на хората в България кои са личностите давали живота си за нашата свобода и родина.
 
Стая 511. „Морско дъно”, Мартин и Теодор, JuneKiss,

Ако някога сте се чудили какво би било да живеете под вода, в стая 511 ще може да си го представите почти осезаемо. Концепцията за тази стая е пълно преобразяване с помощта на тъмни нюанси на синьото и елементи от океанското дъно, като същевременно придават хармоничен вид на илюстрациите. Главната част е над леглото, където на фокус са водолаз и октопод.

Мартин на 21 години и Теодор на 20 години са невероятно позитивни и притежават стил на рисуване, който може да отнесе всеки зрител в един паралелен свят, в случая – част от морския живот.

Стая 512. „България на длан”, Наско (TASK) и Йоан (JAHONE), LOV crew

Знаете ли кога един човек е истински свободен? Когато може да вземе само четката си за зъби и да тръгне на път. Затова пътят и природата са основните акценти в стая 512 в Арт Хотел „Симона”. Влизайки в нея ще може да изберете по кой път да тръгнете – към морето или към гората, към планината или равнината. Дори може да попътувате във времето с ретро автомобил , който съвсем футуристично лети през стените, а малките силуети на неговите пътници неуморно кръстосват красивата ни страна.

TASK и JAHONE от LOV crew, се занимават с рисуване от малки. TASK се занимава с графити от 5-6 години, като първо е наблюдавал различни техники и едва после хваща флаконите.

JAHONE се занимава с графити от 2010 година. Завършил е Художествената Академия в София. През 2011 рисува с TASK във Видин, което води до раждането на L.O.V crew! Участвали са в редица фестивали и инициативи, една от които “The Bridge” в град Видин, на който са водили и „работилница” за ученици и в рисуването на електрическите табла на ул.Раковска в София.

  Снимка: Buterfly

Сподели в: